dimecres, 20 d’abril del 2016

pinocchio


Carlo Collodi. Le avventure di Pinocchio. Storia di un burattino [...].
2a ed. Felice Paggi, 1886. Il·lustrat per Enrico Mazzanti.

I què llegia, de jove?
Llegia, per sort, els clàssics, sobretot els anglesos, perquè la meva àvia era polonesa-anglesa, i el meu pare era bilingüe, anglès-italià. Però també, naturalment, els italians. Vaig llegir pocs llibres per a infants, perquè aviat vaig passar als clàssics. El llibre més important, del qual em van fer enamorar quan era al camp de concentració —perquè allà no hi havia llibres, sinó que te’ls explicaven, hi havia les persones-llibre i tot depenia de la seva memòria—, un llibre que em va fer enamorar d’Itàlia era Pinotxo, un llibre meravellós que després vaig rellegir d’adulta i he de dir que és també un llibre per a adults. Està escrit en un italià bellíssim, un toscà molt pur, molt bell, límpid. A més, és un llibre ple de forces simbòliques, tan potents, que pot ser llegit per un nen i pot ser llegit per un adult, pot ser llegit com un llibre sobre la recerca de la mort i com un llibre sobre l’avarícia, com un llibre sobre l’educació i un llibre sobre la paternitat. És un gran llibre, i per a mi va ser important.

JOSEP M. MUÑOZ. «Dacia Maraini. L’escriptora que va prendre la paraula». L’Avenç. Núm. 394, octubre 2013. P. 16-24.


3 comentaris:

  1. Vaig buscar la tomba de Collodi a San Minniato (Firenze), però la mantenen amagada, qui sap perquè (potser per culpa dels fans incontrolats). Pots visitar els monuments mortuoris d'Enrico Coveri, Giovanni Papini i Vasco Pratolini, o el de la família Zefirelli, al mateix cementiri. Necrofília cultural, que s'en diu.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo això de la necrofília cultural només l'he practicada un cop a la vida, al cementiri de Montparnasse, quan la qüestió de morir-se em quedava (així ho creia, si més no) molt lluny. Quina acumulació de morts il·lustres per metre quadrat, mon dieu! Ara no faig més que anar-hi a portar morts que em toquen de prop. La vida, tu.

      Elimina
    2. Hi estic d'acord amb la Maraini. Pinotxo és un gran llibre, per a mi també va ser molt important.

      Elimina