divendres, 4 de novembre del 2016

vint-i-tres minuts amb bernard pivot


«És imprescindible que recupereu del 3alacarta l’entrevista que la periodista Anna Guitart va fer a Bernard Pivot per al programa Tria33. A la televisió només en vam poder veure sis escassíssims minuts. És tràgic que tinguem una tele pública que pugui entrevistar (de manera meravellosa) Pivot i, en canvi, hagi d’escapçar la conversa d’aquest savi, perquè no tenim espai a la graella per emetre-la més enllà del reduït calaix de sastre cultural relegat a l’oblit i perdut enmig de la programació del 33.
Per aquest motiu, val la pena que aneu a buscar a internet els vint-i-tres minuts fantàstics que Anna Guitart va saber aprofitar amb Bernard Pivot. La presentació que va fer Anna Guitart del periodista francès resumia la mar de bé la transcendència del personatge i l’enorme valor de la seva tasca en un mitjà com la televisió: “L’home que ha fet llegir més francesos. Entre el 1971 i el 1990, quinze anys, va presentar el programa Apostrophes a la televisió pública, els divendres a la nit i en prime time. El seguien entre un i tres milions d’espectadors fascinats pels programes que feia de literatura. Va entrevistar centenars d’escriptors francesos però també estrangers: Perec, Duras, Yourcenar, Bukowski, Styron i fins i tot Nabokov, a qui no li agradava que li fessin entrevistes. Quan parlava d’un llibre, la setmana següent era el més venut a les llibreries [...]”. Doncs bé, d’aquest personatge tan excepcional només en vam poder gaudir sis minuts a la nostra tele pública i sense previ avís.
En l’excel·lent entrevista d’Anna Guitart, Pivot va explicar que el seu paper a la tele pública francesa “consistia a rascar el cap dels teleespectadors perquè la sang circulés més de pressa per les neurones, perquè els escriptors els agradessin més”. I ell admet que també es va haver de gratar molt el cap perquè el programa funcionés. Guitart li va preguntar què era una bona pregunta i què era un bon llibre. Les respostes entusiasmades de Pivot, clares i alegres, feien venir ganes de més preguntes, de llegir bons llibres i de rascar-se el cap.
Reivindico, des d’aquesta columna, l’exquisida feina d’entrevistadora cultural d’Anna Guitart, per la seva habilitat a l’hora de fer preguntes molt precises des d’una discreció periodística reconfortant, el seu domini dels idiomes, la seva mirada tan transversal en les converses, la calidesa prudent que no embafa i la capacitat per seduir l’espectador des d’una divulgació literària gens pretensiosa. Convertim-la en la nostra Pivot en potència en la mesura que el segle XXI ho permeti. I ara que tenim nova cap de programes a TV3, convidem-la a proporcionar-nos una programació que rasqui més el cap dels teleespectadors, que faci que ens circuli la sang més ràpid per les neurones. I que no passi durant sis minuts sinó que el plaer pugui allargar-se una mica més».

Mònica Planas. TV3: rasca’ns més el cap. Ara. 29|10|2016.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada