dimecres, 30 de maig del 2018

petites guerres navals de palangana: el crexellsgate


Torna la polèmica al premi Crexells: ja son set els autors que es retiren de la llista de finalistes
Ara
29|5|2018

La decisió del jurat del premi Crexells de l'Ateneu d'afegir quatre finalistes a la llista que s'havia triat per votació popular (amb el vot dels socis i dels clubs de lectura de les biblioteques de Barcelona) ha indignat els escriptors. Ja són sis els que han decidit declinar continuar sent finalistes: la primera ha sigut Tina Vallès, després l'han seguit Raül Garrigasait, Enric Umbert, Marcel Fité, J.L. Badal, Teresa Muñoz i Sílvia Soler. 
[...] L'argument de l'Ateneu: la votació va excloure "obres molt bones"
El president de l'Ateneu, Jordi Casassas, ha assegurat que el jurat és independent i que l'entitat respecta la seva decisió. En un comunicat, l'Ateneu argumenta que si ha afegit més finalistes és perquè "el jurat va valorar que la participació dels socis havia estat molt insuficient i que això havia exclòs obres molt bones". En concret, la participació no arriba ni al 4% (en concret, 159 vots de socis , tenint en compte que l'entitat en té 3.164, i 17 vots de biblioteques). Amb aquesta última polèmica, l'Ateneu assegura que revisarà si convé o no mantenir la votació popular: "Les valoracions sobre la idoneïtat de mantenir la votació popular veient l'experiència d'aquest any s'hauran de fer immediatament amb posterioritat a la concessió del premi". Finalment, en el comunicat, l'Ateneu assegura que "la decisió ha estat del jurat i s'ha respectat entenent que ampliar els finalistes no contravenia les bases sinó que resolia el problema de la baixa participació".
"Vam actuar de bona fe, creiem que el vot popular no és prou representatiu perquè la participació ha estat molt baixa i s'havien quedat fora obres molt bones, va ser una decisió unànime" -explica Valèria Gaillard, un dels membres del jurat-. "En cap cas menystenim les que s'havien presentat, tot al contrari".
Les anteriors polèmiques
El juny de l'any passat el jurat del premi Crexells va causar una gran polèmica premiant 'Crui. Els portadors de la torxa', una novel·la autoeditada de l’escriptor i professor mallorquí Joan Buades. Fins aleshores, el llibre només s’havia pogut trobar en algunes llibreries de les Balears, perquè el tiratge havia sigut mínim, després que una desena llarga d’editorials haguessin rebutjat publicar-lo.
El jurat d'experts del XLVII Premi Crexells format per Valèria Gaillard, Lluïsa Julià, Miquel de Palol, Xavier Pla i Enric Sòria (en una reunió en què van excusar la seva presència Carme Riera i Rafael Argullol) va acordar incorporar a la llista de set finalistes les quatre obres següents:
-'Els estranys', de Raül Garrigasait (Edicions de 1984) 
-'Les coses que realment han vist aquests ulls inexistents', de Josep Lluís Badal (Editorial Rata)
-'Aventures i desventures de l'insòlit i admirable Joan Orpí, conquistador i fundador de la Nova Catalunya', de Max Besora (Editorial Males Herbes)
-'Robinson', de Vicenç Pagès Jordà (Editorial Empúries)...

*

*

*



1 comentari:

  1. Crec que, a hores d'ara, ja s'han retirat tots els finalistes. En fi.

    ResponElimina