dimarts, 1 d’octubre del 2019

els fets d'octubre



MAGÍ CAMPS
L’àlbum ‘On és l’Estel·la?’ treu la quarta edició pendent d’una querella
La Vanguardia
29|9|2019

L’editorial Comanegra va anunciar divendres que enviava a impremta la quarta edició de l’àlbum On és l’Estel·la?, tot i que aquest llibre està pendent d’una querella que en demana la retirada, interposada pel sindicat policial Jupol. Fa un any, l’editorial barce-loninogarrotxina va publicar aquest còmic de Toni Galmés, que presenta una dotzena de dibuixos a doble pàgina seguint el model d’On és Wally. La temàtica de les il·lustracions són els fets d’octubre del 2017 a Catalunya. La publicació del llibre, atès que l’autor, Toni Galmés, és de Manacor, va rebre una subvenció de l’Institut d’Estudis Baleàrics. És per això que la querella és contra l’autor, l’editorial i el Govern balear.
Pablo Pérez, portaveu nacional de Jupol, ho raona així: “Quan vam tenir coneixement de la publicació d’aquesta vinyeta ens vam sentir ofesos i vam posar una querella criminal per delicte contra l’honor”. Amb aquesta acció, “el sindicat vol defensar l’honor d’un dels cossos més ben valorats, el Cos Nacional de Policia”. “A principis de setembre –continua–, el Govern va citar el  sindicat Jupol de Palma i va demanar disculpes perquè desconeixien el contingut de la vinyeta, i ens van dir que defensaven l’actuació dels cossos i forces de seguretat de l’Estat”.
El 24 de setembre, la vigília de l’acte de conciliació previ a la querella, el Govern balear va fer públic un comunicat en què informava que “com a administració no podrà ser present a l’acte de conciliació” i lamentava que els cossos policials “s’hagin pogut sentir ofesos amb el contingut d’aquesta obra”. Arran d’això, Jupol manté la querella només contra l’editorial i l’autor, però “el sindicat va demanar que s’ajornés l’acte de conciliació perquè l’autor no havia rebut la citació”, explica el portaveu.
Per la seva banda, l’equip de Comanegra, amb Joan Sala al capdavant, va viatjar dimecres a Palma per presentar-se al jutjat. Sala relata: “Disset minuts abans, ens van informar que l’acte de conciliació s’havia suspès i, oficialment, encara no ens n’han dit la raó”. “Quan van iniciar l’acció judicial –continua– van dir que era un llibre per a la canalla i ens van acusar d’adoctrinament. És per a més grans de 18 anys, com diu a la coberta”.
Sala afirma que no estan disposats a acceptar cap dels punts que demana el sindicat Jupol: “Ni demanarem disculpes públicament ni el retirarem de les llibreries ni ens comprometem a no fer cap més llibre en aquesta línia”. “No vam fer aquest llibre per molestar ni injuriar la Policia –continua–. Pensàvem en el nostre públic, per animar-lo perquè portem dos anys de tristor. El llibre es riu de tothom: Rufián hi surt vestit de pistoler, Tintín participa a la manifestació de Brussel·les... Algunes imatges estan agafades de fotos, justament les que més critica el sindicat policial”.
També l’autor, Toni Galmés, confirma a La Vanguardia que no va rebre la citació i explica que en la seva obra fa servir “la llibertat d’expressió, de creació i artística, sense voluntat d’ofendre ningú”. “Soc professor d’Història de l’Art de la UB –afegeix– i a les classes justifico obres d’art. Ara em trobo que he de justificar una cosa que he fet jo, que és un llibre anecdotari amb un humor absurd, hiperbòlic”. Galmés, que fa costat a l’editorial Comanegra, conclou: “M’agradaria arribar a una solució que no fes més gran la hipèrbole”.


4 comentaris:

  1. L´he hagut d´encarregar, se´ls havien exhaurit les existències de l´Estel.la, vull que faci companyia a On és en Wally?

    Imma

    ResponElimina
    Respostes
    1. Flipo que es sentin ofesos. No sé pas com s'han de sentir llavors els que van rebre de valent. El que s'haurien de sentir és avergonyits. Exhaurim-lo!

      Elimina
  2. Jordi Casals5/10/19 12:41

    Simplement hilarant. Sembla fet d’en Barney. No serà que la editorial te infiltrats a la guàrdia civil?

    ResponElimina