dimarts, 18 de juny del 2024

la millor biblioteca del món



FRANCESC BOMBÍ-VILASECA
Els defectes de la biblioteca García Márquez costaran quasi 400.000 euros
La Vanguardia
11|6|2024

Les biblioteques de Barcelona guanyen premis, ja siguin d'arquitectura com del mateix gremi, però això no les eximeix de tenir defectes, com s'ha vist massa sovint. L'últim exemple és la flamant biblioteca Gabriel García Márquez, que haurà de tancar del 29 de juliol al 18 d'agost per "uns treballs de millora per col·locar uns suports estructurals i generar un nou voladís exterior, a l'entrada de l'equipament". Es tracta de resoldre el problema pel qual els grans murs de vidre es van omplir d'esquerdes, com ja va avançar Domingo Marchena fa mesos a La Vanguardia. De fet, les lleis de la física són les mateixes encara que siguis la millor del món segons la Federació Internacional d'Associacions i Institucions Bibliotecàries o hagis guanyat el premi Mies van der Rohe d'Arquitectura Contemporània de la UE i del FAD. Les obres, que està previst que durin 13 setmanes, costaran 395.117,84 euros i l'actuació és a càrrec de Suma Arquitectura, els arquitectes originals.
Des de la direcció d'Innovació i Comunicació de Biblioteques de Barcelona expliquen per escrit que es tracta de "garantir un millor control del moviment de l'edifici, que ha generat alguns desperfectes en elements rígids de la façana, com ara vidres. La nova estructura està calculada per evitar que els moviments, habituals en qualsevol edifici, provoquin desperfectes o patologies, sobretot en els grans finestrals de vidre que té la façana".
Segons Biblioteques, s'aprofitarà la "millora" perquè els suports donin lloc a un "nou voladís exterior cobert i que alhora permetrà col·locar elements expositius i llums escenogràfics, entre d'altres. Això permetrà activar funcionalment aquest espai exterior i condicionar-lo com a possible escenari per a diferents actes".
No és l'única biblioteca de Barcelona amb problemes recents: la Joan Oliver de Sant Antoni està tancada des del setembre, per unes obres que comporten la remodelació gairebé completa d'un edifici que va ser inaugurat el 2007, quan va rebre una menció especial als premis Ciutat de Barcelona, i que el 2009 va ser finalista del premi Mies van der Rohe. Segons Biblioteques de Barcelona, la reobertura de l'equipament està prevista al desembre, gairebé mig any més que la previsió inicial, i "les obres inclouen diferents actuacions de manteniment i conservació", entre d'altres, en façanes, falsos sostres i parets interiors, paviment interior i exterior, pintures en parets i sostres i impermeabilització de la coberta, com també es canviarà el mobiliari i s'ampliarà la zona infantil. Les obres costaran uns 2,8 milions d'euros.
La biblioteca ja havia hagut de tancar durant uns mesos el 2019 per resoldre problemes de climatització, un fet habitual: la Sofia Barat de l'Eixample, per exemple, va tancar del juliol a l'octubre del 2023 per aquest motiu. La biblioteca Miquel Llongueras de les Corts també va estar tancada uns mesos l'any passat per remodelar-la.
Els problemes estructurals de vegades són un risc important: una altra biblioteca premiada, la del Fort Pienc —Josep Llinàs va rebre el premi Ciutat d'Arquitectura i Urbanisme quan es va inaugurar, el 2003—, va haver de tancar durant més d'un any després que caigués el sostre de la zona infantil. Per sort no hi havia cap nen.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada