dimecres, 1 de juliol del 2009

l'undemà

Ahir ens vam trobar per darrer cop abans de vacances i va ser per parlar de la perla de John Steinbeck. Érem disset i segurament va ser la sessió més sorollosa i dispersa de totes. Donem-li la culpa al moderador o a les tres ampolles de cava que es van obrir. El llibre en general va agradar força tot i que l’opinió no era unànime. Algú va trobar el relat depriment, sense un borrall d’esperança per uns personatges presoners del seu destí, potser amb una fatalitat imposada. Hi havia el sector que la qualificava de fàbula moral d’abast universal i altres deien que no n’hi havia per tant fins i tot es va dir que a vegades semblava la visió d’una realitat local a través d’un ull estranger. Va quedar clar que el material en què es bastia la història provenia del patrimoni oral de Mèxic, una llegenda que es transmet de generacions en generacions i que l’autor es decideix a transcriure en forma de relat. Tothom hi va veure un exemple de la postura socialment compromesa de l’autor i una demolidora crítica al racisme i les desigualtats socials. També es va estar d’acord en què la lectura va ser amena i gratificant. Altres temes que van aparèixer a la tertúlia foren la volubilitat de la sort i la malèfica influència del diner. Una de les qüestions que van quedar per resoldre és si la història es pot ubicar en qualsevol part del món i del segle o era pròpia del temps i espai de la novel·la.
I després de l’animada tertúlia en Jaume ens va regalar un espectacular i inacabat colofó en forma de jocs de mans amb cartes. Dic inacabat perquè degut a l’hora, diu que se’n va deixar dos o tres dels millors del seu repertori. Segur que tindrem una altra ocasió per veure’ls perquè vam gaudir de valent. En Jaume és un mag autèntic que segueix el codi deontològic i no descobreix els trucs ni sota tortura, amb la xerrameca típica dels prestidigitadors que t’engatussen amb una rialla ens va tenir bocabadats una bona estona. Gràcies Jaume.

Ens tornem a veure el darrer dimarts de setembre amb la carretera de Cormac McCarthy entre les mans. A l’estiu el bloc seguirà actiu i ja sabeu que si voleu enviar els vostres suggeriments de lectura o altra mena d’escrits sereu benvinguts.

10 comentaris:

  1. veí de les corts1/7/09 20:29

    Nomès faltaria que em deixessiu sol!

    Veí de les Corts

    ResponElimina
  2. Ei, Mitchum. Com t'ho has currat.
    La sessió d'ahir va ser 'mascletà': cinc o sis converses alhora -ja se sap, in vino veritas (feia dos mesos que no deia una llatinada)-, que si això, que si allò, ji ji, ja ja. Però va estar molt bé. Festival de final de curs. L'hora del pati.
    Jo també dic gràcies, Jaume. I gràcies a la resta de parroquians fidels que fan possible anarinant de casa al club.

    Veí de les corts, aquí estarem, amb les nostres paridetes estiuenques. Quin perill.

    ResponElimina
  3. Volia donar les gràcies als organitzadors del Club de Lectura de la biblioteca Joan Triadú.

    D´aquesta temporada destacaria Mirall trencat, rellegit per mi. Pedro Páramo, gràcies a vosaltres i El violí d´Auschwitz.

    La pela el trobo un llibre menor, i al nostre club no li calen faules per parlar de segons quins temes.

    M´agradarà compartir tertúlia amb l´autor de Perpinyà.

    Imma

    ResponElimina
  4. A qui pugui interessar:
    Al bloc Espai de llibres,(trobareu l'enllaç a la dreta, allà on posa clubs de lectura)pensen recomanar un llibre cada dia durant el propers dos mesos. Aneu-hi, val la pena.

    ResponElimina
  5. Ah, una altra cosa.
    Per la part que em toca: gràcies i ídem, Imma, que entre tots ho fem tot.

    ResponElimina
  6. ....gracies Imma, ha estat un plaer i esperem que ho sigui sent,...

    ResponElimina
  7. ...no, a veure,...el club de lectura no diu res...ho dic jo.

    Quines coses té el google world

    ResponElimina
  8. ...vull dir que el club de lectura no ha dit res, que ho he dit jo, carai.

    ResponElimina
  9. Bona tarda,

    sap greu que s´hagi mort BALTASAR PORCEL. Voldria proposar la lectura d´alguna novel.la seva pel proper curs del club de lectura.
    Us recomano Cavalls cap a la fosca.

    Ahir a Moià es va fer un club de lectura de Desfent el nus del mocador, d´en Ramon Erra, del Lluçanès. Una meravella de tertúlia.
    Imma

    ResponElimina
  10. Queridos amigos.
    Recurro a este comentario aunque esté fuera de lugar porque después de luchar contra los elementos he publicado mi segunda novela, Doron Benatar Berlín 10119, y busco la forma de darlo a conocer. Si me podéis apoyar mencionándolo entre todos aquellos miembros de vuestro club os lo agradeceré en el alma.

    Doron Benatar Berlín 10119.
    Un detective judío madrileño, un poderoso mafioso reciclado de la antigua nomenclatura comunista de la Alemania Oriental, un rico exiliado ruso opositor a la camarilla de poder que gobierna en Rusia, y el propio servicio secreto ruso (FSB antigua KGB), confluyen sobre un mismo objetivo: Hacerse con la joya más codiciada de los últimos cien años y que guarda en su interior un secreto largamente buscado. Un nuevo caso para el detective existencial Doron Benatar.
    Doron lleva unos meses en el dique seco por decisión propia tras haber visto como atropellaban y mataban intencionadamente a Natalie, la chica de la que estaba enamorado. Su madre le pide un gran favor, que ayude a una buena amiga, Esther Brecht e investigue respecto a la actual situación y titularidad de la casa que la familia Brecht abandonó precipitadamente huyendo de Berlín Este la noche antes de que el Muro se levantara. El detective acepta el compromiso a regañadientes y viaja a Berlín para interesarse por la propiedad pero descubre que la casa ya no existe y que sobre ese terreno se construye ahora un edificio de oficinas de lujo porque el lugar ha obtenido una enorme plusvalía. También descubre que el actual propietario es una empresa de un político de la antigua Nomenclatura comunista reciclado al capitalismo más salvaje. Esa misma noche el detective es asaltado al igual que su habitación de hotel. Poco a poco el peligro va creciendo y Dorón descubre que quienes se interesan por la casa buscan algo de un valor incalculable que llevaba encima el padre de su clienta el día que escaparon a la zona Oeste y por lo que no dudarán en asesinar a quien haga falta sin escrúpulo alguno.
    Como en el anterior libro, se intercala la acción con cuentos de la autora y con los preparativos de boda de su primo David Horowitz. Toda la familia Benatar, así como la familia Horowitz venida de México, se desplazaran en pleno a Melilla para el desposorio ya que la novia, Jacqueline, es una joven judía melillense que desea casarse en su tierra siguiendo las antiguas tradiciones sefarditas de una boda berberisca. Con esta, mi segunda novela, continúo en mi afán de aportar un poco de conocimiento respecto a la cultura hebrea ambientada en una familia judía de padre sefardí y madre ashkenazí en el Madrid de hoy día.

    Además, el libro tiene su anécdota que brevemente os cuento: “Quiero que mi libro, Doron Benatar Berlín 10119, cueste 12 €”, dije. “Eso no lo decides tú. ¿Quién te crees que eres?”, me respondieron. No me desanimé. Sigo con el mismo coche, en la misma casa, y casi con la misma ropa porque lo obtenido con el primer libro lo he metido en este segundo para producirlo y… ¡Claro que cuesta 12 €! Incluido el envío a España y Latinoamérica mientras se abre camino en las librerías, y además, al que quiera se lo puedo dedicar.
    http://www.autopublish.es/libreria/doron-benatar-berlin-10119-p-1762.html

    Aída Berliavsky
    www.doronbenatar.com
    http://doronbenatar.blogspot.com

    ResponElimina