dimarts, 24 de novembre del 2009

jiro al club!


Revisant els interessants posts del bloc arriba la setmana que per alguns és el primer manga que llegiu i per altres (com jo) el primer club de lectura que assisteixo. Sóc en Quim de Japanzone.cat i per insistència de la Matilde (i amb molt de gust) escric quatre línies prèvies a la tertúlia del dimarts.

És un bon moment per dir que el primer còmic que vaig llegir de l'autor, Jiro Taniguchi, va ser en prèstec a la biblioteca Triadú; es tracta de l' Almanaque de mi padre que també recomano fervosament. Va ser la descoberta del talent de Taniguchi com a dibuixant i guionista, l'ús d'una narrativa d'estil realista i de desenvolupament d'històries a través de les vinyetes. Un plaer pel lector. Més tard coneixeria Barri Llunyà, protagonista del club de novembre.

Tot llegint de nou Barri Llunyà he observat que a la versió catalana hi ha nombroses notes de la traductora que ens ajuden a comprendre millor aspectes de cultura i tradició japonesa. Per complementar-ho he recopilat algun apunt breu per fer la lectura més entenedora en el context social de la història.

Primer de tot dir que Japó pot presumir de tenir una de les millors i modernes xarxes ferroviàries del món. El shinkansen o tren bala d'alta velocitat és ràpid, puntual, net i comfortable, el primer tram que enllaça Tòquio i Kyoto -uns 550 kilòmetres de recorregut en menys de tres hores- funciona des de 1964! (ejem.. res a dir de l'AVE).

A l'inici del manga l'Hiroshi està de pas a Kyoto: l'antiga capital del Japó, que acull un gran patrimoni cultural i religiós; la ciutat tradicional és coneguda pels temples, els jardins zen o les geishes. El shinkansen té parada a l' estació de Kyoto (vegeu còmic a la pàg. 6), un edifici inaugurat el 1997 que contrasta per la seva modernitat degut a la sorprenent estructura de vidre i ferro. L'arquitectura concebuda per aquest espai permet tenir una bona panoràmica del centre de la ciutat.

Pel que fa a la localització de la història no us preocupeu, en el mapa del Japó podeu veure que a la illa principal, Honshu, és on hi ha les ciutats més conegudes: Tokyo, Kyoto-Osaka, Hiroshima... per situar-nos he marcat on es desenvolupa Barri Llunyà: la prefectura de Tottori, regió pròxima al mar del Japó. Breument, Tottori és una ciutat costanera d'uns 150.000 habitants, en canvi, Kurayoshi és un poble rural d'uns 50.000 habitants -així doncs més gran que Vic-. Sembla ser que és on també va néixer Taniguchi que en altres ocasions comentà que "el relat està basat en profunds records i vivències del meu passat”.

I és que a Barri Llunyà -escrit entre 1998 i 1999- podem trobar constant documentació d'escenaris i paisatges urbans i rurals, de dibuix realista i minuciosament caracteritzats al còmic. Una inmersió a la quotidianitat del Japó a través del manga. Salut i en parlem ben aviat!

3 comentaris:

  1. matilde, la insistent24/11/09 15:05

    Gràcies, Quim. Serà un plaer comptar amb la teva presència, aquesta tarda. Gràcies, gràcies, gràcies. O el que és el mateix, arigato, arigato, arigato.

    ResponElimina
  2. Gràcies Matilde! El plaer també va ser meu: arigatô+reverència.

    ResponElimina
  3. Ahhh... com m'agradaria anar al Japó... Si algun dia em toca la loto, ja sabeu on trobar-me! :)

    Bé, suposo que és més fàcil estalviar alguns calerons, oi? :D
    (però és que sóc molt mandrosa, ja em coneixes Matilde!) ;P

    Una de les coses que més em criden l'atenció del país nipó és el fort contrast entre tradició i modernitat.

    Edificis del s. XXI (o del s. XXII en alguns casos) i temples medievals, els aparells més futuristes i la cerimònia del té, els hotels més moderns i els tranquils ryokan...

    Pels occidentals ha de ser un xoc total veure pels carrers de Tokyo dones vestides amb el kimono tradicional al costat de jovenetes vestides de gothic lolitas o cosplayers, no? :D :D :D

    Jo faria milers i milers de fotos!! :D

    ResponElimina