dijous, 13 de gener del 2011

seguint la traça del círcol




Constituït l'any 1860, el "Círcol" va ser, durant prop de mig segle, la punta de llança de la sociabilitat cultural institucionalitzada a la ciutat de Vic i la comarca d'Osona.
El Cercle no va ser una entitat exclusivament dedicada a les lletres i la literatura, sinó un espai polivalent; els socis, individus amb una ascendència social notable, a més de cercar-hi lleure intel·lectual i una oportunitat d'augmentar els seus coneixements, van fer-ne un lloc de trobada i una plataforma des de la qual incidir en la vida pública.

Entre 1861 i 1902 l’entitat organitzà més de quatre-centes vetllades en què s’alternaren les conferències acadèmiques, els recitals poètics i els concerts musicals. Igualment, la societat animà alguns certàmens i exposicions, fundà l’anual commemoració balmesiana, va reunir una biblioteca creixent i impulsà un museu artístic i arqueològic amb peces i obres de gran interès.

Els impulsors del Cercle Literari van tenir clar que, per satisfer el seu afany de coneixements, era necessari disposar d’una biblioteca i d’un repertori ampli de premsa periòdica. La migradesa de recursos econòmics va dificultar el plantejament d’una política d’adquisicions ambiciosa, però aquest impediment va ser parcialment compensat per la generositat dels socis de l’entitat, que van fer nombroses cessions i donacions.
Durant els primers anys la biblioteca va ser modesta, però amb la presa de possessió de Josep Serra i Campdelacreu, com a bibliotecari de la junta directiva l’any 1870, rebé un impuls sense precedents. El 1901, any de la seva mort, la biblioteca tenia prop de vuit mil volums.
La biblioteca del «Círcol» constitueix, avui, un instrument excel·lent per apropar-se a les inquietuds intel·lectuals dels seus membres. Una part substancial d’aquella col·lecció es conserva actualment a la Biblioteca Joan Triadú de Vic.

***

El Patronat d’Estudis Osonencs i EL 9 TV han coproduït un audiovisual sobre la història del Cercle Literari de Vic. Dirigit per David Cao i Víctor Palomar, i amb guió del primer, es fa un recorregut per la història del Círcol des de la seva fundació l’any 1860 fins a la seva definitiva desaparició a començaments de la tercera dècada del segle XX, culminant la progressiva decadència iniciada als volts de 1900.

Seguint la traça del círcol (clic aquí per veure l'audiovisual).     


3 comentaris:

  1. No sé com he arribat al teu blog. Però estic
    encantat d'haver-ho fet com qui arriba a port
    després d'un llarg periple ple de peripècies.
    T'aniré visitant... Segur!

    Felicitats, i a llegir i a escriure!

    ResponElimina
  2. Jordi, doncs has arribat com diu Thomas Mann que s'ha d'arribar a Venècia: per mar. Benvingut.
    Una petita puntualització, però. El blog no és meu, que la cosa va d'un club de lectura d'una biblioteca (espero que això no et tiri enrere), i a banda, hi treballem a quatre mans. Ja ho aniràs veient.
    Gràcies per les teves amables paraules!

    ResponElimina
  3. No, això no em tirarà pas enrere. Fet i fet, al meu blog us he afegit a la meva llista de blogs.
    Per tant, ja m'hi podeu comptar com a lector. I gràcies també per les teves amables paraules...

    ResponElimina