dijous, 10 de febrer del 2011

la lluna de mel dels stevenson

R.L.Stevenson. Los colonos de silverado, precedido de un retrato íntimo de R.L.Stevenson por su hijo Lloyd Osbourne. Valdemar, 1993.

...a la contracoberta es pot llegir el següent text:

Los colonos de Silverado describe las andanzas y peripecias acaecidas durante la nada convencional “luna de miel” de Stevenson y su mujer –Fanny Osbourne- por las montañas de California, donde se alojaron en una mina de plata abandonada de la legendaria Silverado, rodeada de escoria y herrumbre, aunque en un marco natural de bellez incomparable, contando como única compañia con un extravagante grupo de vecinos –entre los cuales destacan los Hanson, pertenecientes a la “escoria blanca pobre”- las agazapadas serpientes de cascabel y el fantasma melancólico de algún viejo minero. La edición va precedida por un relato biográfico de Stevenson realizado por su hijastro Lloyd Osbourne, que fue su compañero inseparable y colaborador –escribieron varias obras juntos, entre ellas Bajamar y El muerto vivo- hasta el momento de su muerte. Particularmente emotiva es la narración de la muerte de Stevenson en “Vailima”-la casa de los cinco rios-, que le atacó por sorpresa el 3 de diciembre de 1894 mientras redactaba Weir of Hermiston. Lloyd Osbourne describe cómo todos los habitantes de Samoa lloraron la muerte de “Tusitala” –el que cuenta historias-, y cómo abrieron una senda en lo más inhóspito de la naturaleza para enterrarle en lo alto del monte Vaea, frente al mar, donde quiso yacer.
...que dona una idea del que trobarem.

P.S. Per cert, recordo perfectament que a la biblitoteca teniem una biografia de la Fanny Osbourne, de casada Fanny Stevenson, i ara no hi és, si el que la té llegeix això, que la torni si us plau.

9 comentaris:

  1. el lladre de llibres10/2/11 12:21

    Ara hi corro......

    ResponElimina
  2. ...la cagaste burtlancaster, ja tinc el teu IP i et seguiré encara que sigui fins a Samoa, no saps del que sóc capaç per recuperar un llibre....

    ResponElimina
  3. No saps amb qui te les has, pobre lladre imprudent. Mitchum, explica-li el dia aquell que vas carregar la Dolors al cotxe i, au, tots dos cap a una casa de pagès a recuperar aquell llibre, L'abans, que feia no sé quants mesos que el tenien en préstec i no el tornaven. I encara en tenim una de més recent, no fa gaires dies, en Mitchum i jo, trucant a la porta d'un que ens acabava de mangar uns dvs. Explica-li, Mitch, explica-li. Has llepat, lladre.

    ResponElimina
  4. ...no sé si algú ha vist la banda de los grimmson d’en Robert Aldrich?, doncs a una família així vam haber-li de recuperar el llibre (l’abans) aquest que parla la MU, ens esperava tota la família al llindar de la porta carregats d’excuses i bones intencions (només els faltava una escopeta...fuera de nuestras tierras!!!) però no ens vam deixar acollonir i el vam tornar, marededeu si el vam tornar, ...i aquest darrer cas encara va ser pitjor, va haber-hi però un problema i és que vivien a l’àtic i després de pujar tantes escales habia d’haber deixat pasar una estona (per recuperar l’alè) abans de tocar el timbre perquè després quan li explicava el motiu de la visita ho vaig fer de forma espasmòdica i això no queda bé....

    Ho té clar pobre lladregot

    ResponElimina
  5. A veure si ara es destaparà tot, i resoldrem el misteri de les trenta-set persones desaparegudes a Vic... des que Mitchum és l'implacable bibliotecari. Aquí hi ha una novel·la de La cua de palla.

    ResponElimina
  6. ..algun dia, Lluís, algun dia se sabrà tot...

    ResponElimina
  7. Els personatges lladregots de llibres de la plana són tan enigm'atics i sinistres com els de Stevenson...

    shhhh, expliqueu, expliqueu...

    ResponElimina
  8. Dr. Vilardekyll10/2/11 20:08

    Robert, és de debò això que expliques d'aquests Grissom de la Plana de Vic ?? Això i es altres casos són de novel.la !!! ....Per cert que la peli d'Aldrich és molt bona, i està basada en "No hi ha orquídees per a Miss Blandish".
    Valdemar ha tret unes edicions molt maques de les obres de Stevenson. Si jo fos lladre, tornaria el de la Fanny Osbourne i robaria aquest...Al menys, si es presenta en Mitchum a casa, haurà valgut la pena llegir-lo !

    ResponElimina
  9. Si el lladre ens està llegint, pot ser que també ens hagi mangat "Isak Dinesen: una biografia en imágenes" que fa dos anys que el busco?

    ResponElimina