divendres, 18 de març del 2011

a la sylvia li van aplicar...


La teràpia electroconvulsiva (TEC), també coneguda com electroxoc, és un tractament psiquiàtric ben establert, en el qual les convulsions són elèctricament induïdes en pacients anestesiats per l'efecte terapèutic. Avui en dia, la TEC és més utilitzada com a tractament per a la depressió severa que no ha respost a altres tractaments, i també s'utilitza en el tractament del trastorn bipolar i l'esquizofrènia (principalment catatònica). Es va introduir per primera vegada en la dècada de 1930 i va guanyar un ús generalitzat com una forma de tractament en els anys 1940 i 1950, avui, s'estima que 1 milió de persones a tot el món reben TEC cada any, en general en un curs de 6-12 tractaments administrats 2 o 3 vegades a la setmana.
La teràpia electroconvulsiva pot diferir en la seva aplicació en tres formes: la col·locació d'electròdes, la durada de temps en que es dóna l'estímul, i la propietat dels estímuls. La diferència d'aquestes tres formes d'aplicació tenen diferències significatives tant en els efectes secundaris adversos com en els resultats positius. Després de l'electroxoc, caldrà habitualment continuar el tractament farmacològic, i alguns pacients requeriran noves sessions. Es precisa el consentiment informat del pacient; i el tractament involuntari no és comú en els països que segueixen les normes estàndards actuals i només s'utilitzarà quan l'ús de l'ECT es cregui que és l'únic tractament que pot recuperar el pacient. Ha estat un tractament controvertit, ja que antigament s'havia utilitzat de forma indiscriminada en pacients agitats, cosa recollida en moltes pel·lícules d'internaments psiquiàtrics, però lluny de la realitat actual.

3 comentaris:

  1. Fa pocs dies, un psiquiatra de molt prestigi em va dir que la TEC ja no s'aplicava. És una teràpia obsoleta atès que els psicofàrmacs han evolucionat molt i poden evitar-la.

    ResponElimina
  2. ...la putada per la Plath és que no haguéssin arribat 50 anys abans...

    ResponElimina
  3. Dr. Vilardekyll18/3/11 19:33

    Jo també em pensava que havia quedat obsoleta, però no fa pas gaires mesos l'hi van aplicar, per pròpia voluntat, a la germana d'una persona que conec. Sembla ser que poc s'hi ha conegut.

    ResponElimina