dissabte, 30 de juliol del 2011

apunt de dissabte


...als que pensen (com el Doc. Hyde et all.) que la biografía d’un artista no pot ajudar a entendre’n l’obra, el poeta W.H.Auden els dona la raó amb l’exemple següent que he trobat a l’entrada sobre els sonets de Shakespeare a la wikipideia:
És del tot evident que l'amor de Catul per Lèsbia va ser l'experiència que va inspirar els seus poemes d'amor, de manera que si l'un o l'altre haguessin tingut un caràcter diferent, els poemes haurien estat diferents; però per més recerca que fem sobre les vides, mai no podrem saber per què Catul va escriure els poemes que va escriure (i no un nombre infinit d'altres que hauria pogut escriure igualment) ni per què els que va escriure són bons [...] Fins i tot si poguéssim preguntar a un poeta quina és la relació entre un poema seu i els esdeveniments que el van causar, segur que no ens podria donar cap resposta satisfactòria, perquè fins i tot el poema més "ocasional", en el sentit que Goethe donava al terme, implica no tan sols l'ocasió, sinó l'experiència de tota la vida del poeta, i ni ell mateix no pot ser capaç d'identificar tots els elements que hi han contribuït.
-Signer Classica, New American Library, Nova York,1964.

4 comentaris:

  1. És cert que darrera de cada poema (o pintura, etc) hi ha les experiències acumulades. Això explica que davant d'un mateix estímul cadascú l'expliqui d'una forma diferent. De tota manera, el poema també és vàlid per sí mateix, i les "escoles" més textuals prescindeixen de l'autor, cosa que tampoc no està malament.

    ResponElimina
  2. Per mi son dues coses diferents. Una: que per l'indeterminisme que governa el món, una mateixa biografia dona lloc a uns poemes i no a "un nombre infinit d'altres que hauria pogut escriure igualment". Però, dues: que l'obra de l'artista depèn inexorablement de la seva biografia.

    ResponElimina
  3. ...jo estic més per la segona Brian, de totes maneres també penso com en Lluís que el poema o l'obra que sigui és valida per ella mateixa...

    ResponElimina
  4. miquel hyde2/8/11 13:32

    jo no dic que no ajudi a entendre lobra determinades dades de la biografia, si no que massa sovint tots plegats donem massa importancia a lanecdota i a coses que no tenen cap mena de substancia literaria

    ResponElimina