dissabte, 10 de desembre del 2011

la mesura del temps dels indis hopi


Albert Einstein i senyora, de visita en una reserva hopi d'Arizona. (1931)

"El temps es mesura convencionalment en dies, setmanes, mesos i anys; conec gent que fa servir com a unitat de mesura la vida d'un gos, i no recordo on vaig llegir que els indis hopi de les prades nord-americanes -que tenen, segons Chomsky, una llengua amb un sistema verbal que no concep ni el passat ni el futur- divideixen el temps en unitats d'avantpassats. Així, doncs, emprant les mateixes estructures lingüístiques, per dir que la revolució del 1934 va tenir lloc fa seixanta-set anys, un hopi diria: "Ara fa un avi que té lloc la revolució del 1934"; la mateixa estructura val per a expressar continguts futurs: "Aproximadament d'aquí a tres avis la gent viu ara a Mart." Els indis hopi, que tenen costums xocants, com el de guarir qualsevol malaltia amb reiterades pràctiques sexuals, deuen tenir una idea del temps ben diferent de la que nosaltres tenim, car per a ells el temps i la terra són matèria immutable, i només és mudable la successió dels seus paisans."

Xuan Bello. Història universal de Paniceiros. Adesiara, 2008. P. 126.


3 comentaris:

  1. Llegint les tres o quatre darreres entrades del blog m'ha vingut el cap la frase aquella del poeta, allò de: ...com m'agradaria allunyar-me nord enllà...tot i que no travessaria els Pirineus i em quedaria a una Plana. A més a més de les llonganisses, tenen bons clubs de lectura. I sentit de l'humor! Genial l'etiqueta "muchorusoenrusia"!

    ResponElimina
  2. Ara mateix no t'ho recomano, Núria, tret que vulguis pujar a prendre la boira, que portem un parell de dies d'ídem tancada -no s'arriba a alçar en tot el dia!- i un fred luterà d'aquell que s'agafa als budells i et fa venir maldepanxa i tot. Talment Sibèria, t'ho juro.

    ResponElimina
  3. Esperaré que surti el sol ;)

    ResponElimina