divendres, 23 de març del 2012

dir la neu



Després d'uns dies arrossegant-me, ahir vam "baixar" a Barcelona i, apart del tema "renovació del vestuari", jo anava decidit a trobar el moliner del Paasilinna.
Casa del Llibre -no per estima sinó perquè venia de pas-: No, no el tenim...
Petit tomb fins a la Laie: Ho sento molt, no el tenim... (Aquí hem pujat un graó a l'escala de la complicitat.)
Que no sigui dit, baixem fins a la Central: No el tenim, espera que et miro si el tenen a Mallorca... Tampoc.
L'home, conscient de la importància de tots els llibres, es posa a teclejar com un posseït...
-Mala notícia, en català està descatalogat.
-!!!
-El vols en castellà, que sí el tenim?
-NO. Ja buscaré alguna altra cosa.
No volent un substitut em decanto per alguna cosa genuïna: DECIR LA NIEVE de la Menchu Gutiérrez.
L'he llegit a les tantes de la matinada (Bo, molt bo... Si n'ha llegit de literatura japonesa!); i acaba -com cal- amb el relat de la mala fi del Robert Walser, inclosa la famosa foto que en dona testimoni. Aquelles petjades a la neu m'han fet pensar en una opció...
I aquest matí, mentre m'anava sortint un trancasso dels bons, l'he posada en pràctica fent ús dels AquaMonolith (una mena de llapissots tot tall, com uns plastidecor per a selectes nens aristocràtics).
Al final he quedat ben content d'aquest ventilador que sembla fet d'escuradents, al que hi he afegit un parell de rodes d'aquelles que t'obliguen a combregar en què és un molí, i he inclòs les vacil·lants darreres passes del Walser.
Quan faci temps que la majoria de les ficcions d'avui s'hagin fet fonedisses, que la microscòpica ironia del suís seguirà marcant una traça certa damunt la resplendent neu literària, ho dono per segur.


6 comentaris:

  1. L'apunt també es podria haver titulat "Combregar amb rodes de molí", però, malgrat que el moliner passa a l'estiu i de neu, ni un floc, m'he permès batejar-lo així. Girb, tens l'última paraula, no cal dir-ho.

    ResponElimina
    Respostes
    1. I el llibre de la Menchu Gutiérrez, requeteapuntat.

      Elimina
  2. Per si de cas vaig afegir un bedoll en segon pla. Estic segur que en algun moment del Moliner deuen sortir-hi bedolls; si no..., quina bírria de novel·la finesa! Sense gota de neu, em dius?

    ResponElimina
    Respostes
    1. De bedolls, tants com en vulguis, Girb! Però la neu...més aviat comença en època de desglaç, diria. Primavera-estiu, si no recordo malament. Però no té cap mena d'importància -t'ho hagués dit, si pensés el contrari-.
      Em fa que havies de dir la neu.

      Elimina
  3. ..les portades d'en Girben, són espectaculars....abans d'entrar en mateira i llegir el contingut hom no pot evitar restar bocabadat una bona estona gaudint del dibuix...

    ResponElimina