dimarts, 16 de setembre del 2014

josep pla a berlín


Opuscle de l'exposició Les ciutats europees de Josep Pla, celebrada a l’espai Catalunya Europa de Brussel·les. 30.11.2010—29.04.2011.

*  *  *

Les estades que he fet a Berlín estan tan lligades amb la figura del meu amic Eugeni Xammar, que a dins de la meva memòria es fa difícil de destriar els dos records simultanis. Quantes hores passades a l'apartament de Kantstrasse! Vaig viure tot el procés d'aquell apartament des que Xammar hi arribà amb una simple maleta fins que estigué, al cap d'uns quants anys, absolutament moblat i plenament habitat, amb una senyora autèntica, un gos i un gat. No hi ha res tan agradable com veure emplenar una casa amb discerniment i amb el sentit de l'hospitalitat.
A l'època de la gran inflació, amb aquella moneda tan plàstica, viatjàrem llargament per Alemanya.  Tan aviat érem a Francfort com a Dantzig, a Breslau com a Essen. Fèiem d'enviats especials. A Munic visquérem les primeres temptatives de Hitler per apoderar-se de les cerveseries i saltar d'aquests establiments a la direcció de l'estat. En el curs d'aquests viatges vaig aprendre de conèixer i d'admirar el meu company. Jo era molt jove, la meva experiència era escassa. Xammar portava ja cinc o sis anys de París i sis o set de Londres; era un home format. Les nostres converses eren animades i inacabables, perquè responien a aquest contrast.
Josep Pla. «Retaule de la inflació». A: La vida amarga.  Destino. Obra completa. Vol. VI. P. 561.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada