dimecres, 22 de febrer del 2017

sortir a robar llibres


«Robar llibres té el seu què. Pesen. Costa arreplegar-ne grans quantitats. És preferible el degoteig de desaparicions, com les de la biblioteca napolitana de Girolamini, on diversos càrrecs electes municipals (avui empresonats), amb la complicitat d’un director elegit per a l’ocasió, es van apropiar a poc a poc de més de dos mil volums de valor incalculable.
Més novetat és el que ha passat fa poc a Letham, població de la perifèria londinenca, pròxima a l’aeroport de Heathrow. Els lladres es van enfilar a la teulada d’un gran magatzem, van tallar netament els vidres d’una claraboia, van baixar 12 metres, van burlar un sistema de vigilància d’alta seguretat i van robar 160 llibres antics que anaven camí de la fira de Chicago. N’hi havia molts, però només van agafar els 160 de més valor. Entre ells, un exemplar de 1566 del De revolutionibus Orbium Caelestium, de Copèrnic, valorat en 250.000 euros.
La premsa anglesa compara la gesta amb la pel·lícula Missió impossible, protagonitzada per Tom Cruise. Doncs sí: els lladres van pujar els llibres a la teulada i després els van baixar fins a una furgoneta en què van fugir. No se’n sap res d’ells i el més probable és que no se’n torni a saber res. 
Els 160 volums són, a més de feixucs, únics. És a dir, invendibles. Qualsevol especialista poc expert els reconeixeria de seguida. És, doncs, un robatori per encàrrec. Darrere hi deu haver un col·leccionista ben informat, milionari, capritxós i, sens dubte, poc escrupolós. L’imagino com el personatge d’una pel·lícula de James Bond. Deu ser molt feliç amb els seus tresors nous, que podrà ensenyar només als seus íntims, i sempre amb el temor de ser denunciat. Encara que potser no té interès per mostrar-los-hi a ningú. Els autèntics col·leccionistes són egoistes i recelosos.
Els llibres ja apareixen a stolen-book.org, una web dedicada a difondre llistes de llibres robats a tot el món des del 2015 amb l’objectiu d’advertir els compradors professionals. L'únic que cal ara desitjar és que el comprador sigui un arrogant, que es perdi, que cometi un error. Que els ensenyi a a la persona equivocada».

Care Santos. Llibres robats. El Periódico. 19|2|2017.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada