dissabte, 9 de febrer del 2019

una reina i el seu esclau



«Hi ha una fotografia famosa de Robert Capa que tinc clavada al tauler de suro, sobre l'escriptori, des de fa uns quants anys. Capa la va fer el 1948 en una platja francesa, i s'hi veu una noia somrient que, amb un vestit llarg de cotó i un ample barret de palla, camina cap a la càmera per la sorra, mentre un vell robust la segueix aguantant una ombrel·la enorme per damunt del seu cap: una reina i el seu esclau. La noia és Françoise Gilot i el vell és Pablo Picasso. Com que Robert Capa era un artista, la fotografia està carregada de complexitat emocional. De primer, l'única cosa que capta l'espectador és l'aire triomfal i profund del somriure de Gilot; i just darrere seu, l'actitud dòcil i servil de Picasso. Però si continueu mirant, veureu en els ulls de Gilot que està convençuda que el seu poder és etern; i després veureu la freda mundanitat que s'amaga darrere la deferència fingida de Picasso. Et colpeja de ple: Gilot és Anna Bolena en el seu moment de glòria, i Picasso, el rei que es deixa portar pels seus desitjos fins que s'atipa d'ella.
La fotografia és tan rica i viva que realment desconcerta: atrau i a la vegada horroritza. Gairebé mai ni tan sols miro en aquella direcció, però els dies que contemplo la foto, sempre em desperta dolor i plaer, a parts iguals. I el problema és que sigui a parts iguals.»

Vivian Gornick. Vincles ferotges; La dona singular i la ciutat: dos llibres de memòries. Traducció de Josefina Caball. L'altra, 2017. P. 297.

7 comentaris:

  1. I el tercer personatge?. Res a dir?

    ResponElimina
  2. Jordi casas9/2/19 10:32

    De fet em sap greu trencar l’encant, la foto es un posat, a proposta del propi Capa (atenció també a la foto de la mort del milicià espanyol), que era amic de la Gilot. En el mateix dia hi ha un seguit de fotografies familiars junt amb el fill de Picasso i Gilot, en Claude, a les hores un nen petit. No tenen, estar clar, la qualitat de la figura icònica que s’ha fet famosa.
    En tot cas la Gilot no seria la Bolena, més intel•ligent, la faig més la Catalina Parr.
    Amb tot, em quedo amb la icona i deixo de pensar amb la resta.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bé, ella no sé, però sobre ell sembla que no hi ha cap dubte: Enric VIII. M'estimaria més carretejar-me-la jo, l'umbrel·la!

      Elimina
    2. Per por de perdre el cap, és clar.

      Elimina
  3. Bon dia,
    buscant informació sobre Vivian Gornick per un club de lectura he anat a parar aquí i m´ha fet pensar en la pel.lúcula Sobreviure a Picasso.
    La foto en si diu tant, una imatge més que mil paraules.
    Seguim amb la Gornick...

    I.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sempre s'acaba anant a parar a casa, com hi ha món!
      I quin llibre de la Gornick fareu, Imma?

      Elimina