dimarts, 2 de juny del 2009

aquest mes llegim Steinbeck

Aquest mes llegim La Perla, obra escrita per John Steinbeck (1902-1968) l’any 1947, quinze abans de rebre el premi Nobel de literatura. Si l’obra que ens va ocupar tot el mes de maig (assaig sobre la ceguesa) en ocasions podia resultar densa i feixuga de llegir, aquest s’empassa de forma senzilla i lleugera tot i que la digestió pot ser tant lenta i profitosa com l’altra, no en va, ambdós autors comparteixen punts de vista ideològics.
Segóns l´únic estudi de l’obra de Steinbeck que conec, publicat en vida de l’autor, (John Steinbeck. Patrick Rafroidi, 1963), les seves novel·les es poden dividir en tres categories: novel·les realistes, poètiques i d’humor. La perla pertany al segón grup, el de les novel·les poètiques. Tot i estar basada en fets reals, es tracta, segons el mateix autor, d’una paràbola sobre l’home en constant lluita amb les forces còsmiques i socials.
Aquí i aquí trobareu informació sobre una adaptació cinematogràfica de la novel·la, (de la que no fa gaire es va fer un remake infumable per a la televisió), es tracta d’una producció mexicana del mateix any 1947 amb guió del propi Steinbeck, dirigida pel gran (i gros) Emilio “El indio” Fernández, amb fotografia de Gabriel Figueroa i interpretada per Dolores del Rio i Pedro Armendariz. És un mel·lodrama típic de l’edat d’or del cinema mexicà, d’aquells que fan correr rius de llàgrimes.
En general l’obra de Steinbeck s’adapta molt bé al cinema perquè té un estil molt “visual”, només cal que recordem l’obra mestra de John Ford "Las Uvas de la ira" de 1940. La relació de l’autor de la Perla amb el cinema va ser llarga, fructífera i complexa, la podeu rastrejar aquí, a veure si en parlem en un altre post.

2 comentaris:

  1. ...em so descuidat de dir que el fotograma que il·lustra el post pertany al film de "el indio" Fernández....

    ResponElimina
  2. ...l'actriu no es Dolores del Rio, és una altra que ara no recordo, pero no Dolores del Rio

    ResponElimina