dilluns, 22 de juny del 2009

viva zapata!

A la xarxa es pot trobar un article que va escriure John Steinbeck sobre Emiliano Zapata i fragments del guió que va escriure per la pel·lícula d’Elia Kazan estrenada el 1952. El guió està basat en el llibre Zapata the unconquerable de Edcumb Pynchon i va aconseguir el Oscar al millor guió adaptat. En l’article, Steinbeck repassa totes les fonts emprades per l’elaboració del guió i de les discussions amb el director i el productor Darryl F. Zanuck, per exemple, ell sempre havia dit que l’actor més adequat per interpretar Zapata era Pedro Armendariz, però els estudis van imposar Marlon Brando, o bé els retalls que va patir el paper d’Anthonny Quinn, que, malgrat tot, va guanyar l’oscar al millor actor secundari; en canvi, Brando es va haver de contentar amb una nominació però va guanyar a Cannes. Sembla mentida que el director de La ley del silencio, i aquest biòpic del revolucionari mexicà acabés col·laborant amb la caça de bruixes del Senador McCarthy.
Més tart, l’any 1955 el mateix director adaptaria un altra obra de Steinbeck: al este del eden, de totes maneres si es recorda aquesta pel·lícula no és pel text centrar en una part de la novel·la sinó en la magnífica i exhuberant interpretació de James Dean.
L’any pasat va apareixer un llibre molt interessant (confesso que no l’he llegit, però l’he fullejat a la FNAC) sobre Steinbeck, es tracta de: John Steinbeck, escribir en el eden, de José Antonio Gurpegui. Un dels capítols més sucosos del llibre és el dedicat a la fèrtil relació de Steinbeck amb el cinema i la televisió.

1 comentari:

  1. sssssss...PUM...Ooooooh!.
    [coet glamour super color]

    bona revetlla!

    ResponElimina