divendres, 8 de gener del 2010

una temporada a l'infern

A mitjans de segle XIX Rússia vivia inmersa en un constant estat d’alarma degut a les nombroses faccions que conspiraven contra la política imperial amb idees nihilistes, del socialisme utòpic i l’exemple encara present dels revolucionaris decembristes. En la seva joventut FMD va pertanyer al cercle de Petrashevski. L’any 1850 fou

detingut per conspiració i comdemnat a mort. La pena li fou commutada, davant mateix de l’escamot que l’havia d’afusellar, per quatre anys de treballs forçats a Siberia. Quan va entrar a presó, FMD ja era un escriptor famós, sobretot per la pobra gent una novel·la a l’estil de les ànimes mortes de Gogol. Es veu que va ser allà a Siberia on se li manifestà per primer cop l’epilèpsia.

L’humiliant simulacre d’execució, els quatre anys a presó en condicions infrahumanes i la nova política del tsar(1), van originar un canvi traumàtic en la personalitat de l’escriptor i de una manera de pensar propera al socialisme va derivar a un nacionalisme reaccionari i una religiositat ortodoxa fins el punt d’abominar de tot el pensament polític que tenia fins llavors i de relacionar tots els mals que assotaven la mare Rússia a les corrents de pensament que venien de l’estranger. Amb les experiències de presidi va escriure la casa dels morts una esfereidora crònica d’aquell temps que, anys després, un altre rus visionari va imitar en l’arxipel·leg Gulag.

(1) Alexandre II era un dèspota com el antecesor però no era tonto. Aviat va veure que per continuar com estaven havia de canviar alguna cosa i el 1861 va abolir la servitud, l’esclavatge, vaja. El que a Estats Units costaria una guerra civil a Rússia s’aconseguia amb un decret imperial.

….i de postres una de les cançons més boniques que mai s’hagin escrit en català, no hi ha més imatge que la fixa, tot és la canço. Està dedicada especialment als que saben què és una temporada a l’nfern.; no va ser un conill, va ser Manel. Boncapdesetmana.



13 comentaris:

  1. Bon cap de setmana :) i gràcies :)

    ResponElimina
  2. Doncs mira, molt ben lligat el text i la música...

    ResponElimina
  3. Manel Dostojevskij! I després algú es queixa quan parlo d'empanada...

    Bon cap de set mana!

    ResponElimina
  4. A la presó va ser on FMD va escriure la seva micronovel·la (comparada amb les altres) "El petit heroi", i curiosament és la més alegre de tota la seva producció.
    Vaig errat Matilde i/o Robert? es que em sona aquesta història. Jo he llegit el libre "El petit heroi". Es molt fluix.
    Bon gèlid dia!
    Fgt

    ResponElimina
  5. Així que de tot allò de l'Allau i una carretera i negra nit i el cotxe i el conill aplastao, re de re.
    Doncs en Girbén va rostir mig conill i jo, de l'altra meitat, en vaig fer arròs amb carxofes.

    A mi no m'agraden els Manel (i he flipat que tu en pengessis una cançoneta)però noi, me l'he escoltada, i quina raó que tenen.

    i a vegades una carambola de sobte ens demostra que ens en sotim. A ballar fins que els músics parin.

    ResponElimina
  6. Tret d'una guia de lectura signada per Félix de Azúa:

    "A la presó va escriure la seva darrera narració juvenil, El petit heroi (1849), i després començà el malson. Arran d'un judici sumaríssim, fou condemnat a mort, va sofrir un afusellament simulat, va ser condemnat a treballs forçats i va sortir deportat cap a Sibèria, d'on no tornaria al món dels vius fins el 1859"

    El que deia en Mitchum, una temporada a l'infern.

    ResponElimina
  7. I si en Félix de Azúa ho diu, serà veritat. Gran personatge, en Félix, encara que sigui un fatxa acabat! és molt intel·ligent i sap escriure molt bé.

    ResponElimina
  8. Així que aquest és fatxa? Bé, no hi podem fer res al respecte; cadascú es distreu com pot.

    (però quina mena de fatxa és?)

    ResponElimina
  9. Collons, ja em responc jo tota soleta: con el Foro Babel hemos topado!!
    Ni idea, que jo fa anys que no llegeixo un diari ni sento les tertúlies de la ràdio ni res (no és broma). Carreras, Espada, Boadella i d'altres ciutadans! Què fort. Paso la cabra.

    ResponElimina
  10. Article del Periodico: parla de nosaltres el tiu!!!

    FÉLIX De Azúa: http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=672700&idseccio_PK=1498

    ResponElimina
  11. El doctor bibliopata, supongo?
    Merci, Ferran!

    ResponElimina