divendres, 4 de març del 2016

cap al contenidor blau



Més de dos mil volums, la majoria donacions
Tanquen la biblioteca d´Avinyonet i llencen el seu fons al contenidor blau
L'Ajuntament al·lega que ningú en feia ús i ara l'espai dóna cabuda a un 'Coworking' per potenciar la creativitat
Empordà.info. 01.03.2016 | 11:55
CRISTINA VILÀ
L´equip de govern d´Avinyonet de Puigventós va obrir fa poc un espai de Coworking a la sala on es trobava la biblioteca del poble. Per donar-li cabuda, però, es va procedir a treure'n els dos mil volums que integraven el fons de la biblioteca, la majoria donacions de particulars, i, després d´un temps en el magatzem i de fer-los valorar i determinar que "el seu valor econòmic era nul i la majoria eren obsolets", se´ls va "dipositar en el contenidor blau de davant de l´escola local". Aquest fet, però, ha generat molt malestar entre alguns veïns que ja recullen signatures per protestar i, fins i tot, un dels donants, l´advocat i exvicepresident del Congrés dels Diputats, Josep López de Lerma, estudia emprendre accions civils i penals contra l´alcalde, Josep Maria Bartolomé, i la regidora de Cultura, Júlia Gil.
Segons expliquen fonts de l´equip de govern, s´havien fet dos intents per dinamitzar la biblioteca –el 2011 i el 2014– però no va funcionar. No hi havia usuaris. Així que el 8 de maig passat van acordar, per ple i de forma unànime, aprovar el projecte del Coworking per "potenciar la creativitat i col·laboració entre professionals". En el període d´informació pública, no van rebre ni al·legacions ni suggeriments en contra. El projecte es va aprovar. Just per aquells temps, l´alcalde va acceptar una donació de mil llibres de López de Lerma per a la biblioteca. D´aquests en van arribar 546, en una primera remesa, que es van quedar en un magatzem "mentre es remodelava l´edifici", va dir-li Bartolomé a l´advocat. Fa dues setmanes, però, es va assabentar que havien tancat l´espai i que els llibres s´ha- vien llençat. "Em van dir que els havien reciclat. És un autèntic genocidi cultural propi de gent d´una cultura 0,0", afirma rotund l´advocat, que és del parer que caldria haver informat a tots els donants sobre què es volia fer i ells decidir el destí i, a més, que "no eren un regal, sinó una donació per a l´Ajuntament". López de Lerma explica que ell va donar volums ara difícils de trobar, tots vinculats a l´Empordà. En una nota pública, l'equip de govern ha expressat disculpes. "En cap moment vam pensar que poguéssim ferir la sensibilitat de ningú".



6 comentaris:

  1. Osti osti, osti....com està el pati!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo el que no entenc és que els llencessin. Sempre es poden donar, dic jo, que hi ha gent per a tot. O deixar-los a les prestatgeries, com a decoració i cria d'àcars en captivitat. Si del que es tracta és de potenciar la creativitat, no s'hi han trencat gaire les banyes, no.

      Elimina
    2. I no se'ls pot negar que almenys controlen el rotllo Envàs, on vas. Vull dir que participen correctament en la recollida selectiva de les diferents fraccions dels residus municipals et cetera. El paper, al contenidor blau, com ha de ser.

      Elimina
    3. I després està això de la qualitat del fons. Vull dir que m'agradaria veure què tenien, sobretot a partir d'aquesta frase els dos mil volums que integraven el fons de la biblioteca, la majoria donacions de particulars.

      I és que hi ha gent que només se'n recorda de la biblioteca quan pinta casa seu o es trasllada de domicili. El proïsme (que sempre són els altres) és tan roí, que un cop s'han venut el que valia la pena deleguen en d'altri la cosa aquesta tan lletja de desfer-se'n del que no val res a cops de Em sap tan greu haver-los de llençar. Donatius entranyables, constituïts, en la seva totalitat, pels llibres de text (ensenyament obligatori i alguns manuals universitaris de fa trenta anys) de tota una familia i algunes novel·les d'aquelles que regalava "La Caixa" per Sant Jordi. Em sap tan greu haver-los de llençar. Així que ojo!, que diria Pompeu Fabra. Abans de jutjar s'hauria de veure què hi havia.

      Elimina
    4. Un munt de fulls entre dues tapes no sempre és un llibre.

      Elimina
    5. I que la realitat sigui aquesta, és a dir, que la majoria de donacions no es poden aprofitar, no invalida el fet que molts ciutadans que normalment no saben on és la seva biblioteca municipal hi pensin quan no saben què fer-ne dels que tenen a casa. I que, fins i tot, s'hi acostin per primer cop en sa vida. Doncs jo miraria de treure'n profit. I aquí ho deixo, que haig d'anar a fer el dinar.

      Elimina