dimarts, 1 de març del 2022

colson whitehead


Escriptor, guanyador del premi Pulitzer 2017 i 2020
Colson Whitehead va néixer el 1969, es va criar a Manhattan i viu a Nova York.
És escriptor i professor universitari. Després de graduar-se a Harvard, va començar a escriure crítiques de televisió, literatura i música a The Village Voice. Va ser mentre treballava per a aquest magazín digital que va esbossar les primeres obres. És autor de sis novel·les i dues obres d’assaig i, des del seu debut literari amb The Intuitionist (1999), els seus llibres han rebut nombrosos premis i reconeixements al seu país. El 2020 ha estat guardonat per segona vegada amb el premi Pulitzer per The Nickel Boys (2019).
La novel·la anterior, El ferrocarril subterrani (Literatura Random House i Edicions del Periscopi, 2017), narra la fugida d’una esclava de la plantació i el seu periple per diferents estats del sud dels Estats Units a bord d’un tren al·legòric que fa referència a la xarxa clandestina que ajudava a fugir els esclaus durant el segle XIX. Amb aquest relat sobre la violència de l’esclavitud i el drama de la fugida, ha revolucionat l’escenari literari nord-americà i obtingut, entre d’altres, els prestigiosos premis National Book Award 2016 i Pulitzer d’obres de ficció 2017. També li ha valgut el reconeixement unànime dels llibreters independents del país, que li han atorgat l’Indies Choice Book Award 2017 al millor llibre de ficció per a adults de l’any.
Alguns dels seus altres llibres també han estat traduïts al castellà: El coloso de Nueva York (Literatura Random House, 2017), Zona Uno (Planeta, 2012) i La intuicionista (Literatura Random House, 2000).
Els seus articles, ressenyes i escrits han aparegut en nombroses capçaleres com The New York Times i les revistes The New Yorker, New York Magazine, Harper’s i Granta.

CCCB

 Aquí, la seva pàgina web

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada