dimecres, 25 de juliol del 2012

cent asteroides



Que es creï una nova editorial sol ser sempre una bona notícia per a la cultura d’un país. Més encara si aquesta, en pocs anys, es converteix en un referent per la seva bona tasca i per la selecció de llibres que decideix publicar. Aquest és el cas de l’editorial barcelonina Libros del Asteroide que, amb tan sols 7 anys de vida, ha assolit la publicació del llibre número 100 de la seva col·lecció. Un gran èxit, tenint en compte la seva filosofia: la voluntat d’editar llibres que, tot i haver-se publicat en els últims 80 anys estan, avui en dia, o descatalogats o mai s’han arribat a editar al nostre país tot i el seu reconeixement internacional. La convicció que els bons llibres han d’arribar al màxim de lectors possibles fa que dediquin el temps necessari a la difusió de cada una de les novetats i una selecció acurada permet que sovint els crítics literaris de revistes especialitzades en literatura o les seccions culturals dels grans diaris d’informació general dediquin els seus espais a recomanar la lectura de les novetats del catàleg de Libros del Asteroide.
El disseny d’Enric Jardí de tota la col·lecció i de cada un dels volums en particular li dóna un aire modern i fàcilment identificable. També és característica la seva voluntat d’estar en contacte amb els lectors, a qui es dirigeixen directament en cada un dels llibres editats agraint-los la seva elecció i proposant-los nous títols. A més a més, disposen d’un apartat a la seva pàgina web que recull els comentaris dels lectors, el cert és que ben actiu i intenten arribar al màxim públic possible a través de les  diverses eines socials que internet posa a l’abast per recollir opinions i suggeriments sobre les obres que publiquen.
El nom de l’editorial ja és una gran declaració d’intencions que, segons el seu fundador Luis Solano, un llicenciat en dret que havia estat treballant a l’editorial Planeta fins que va decidir crear la seva pròpia editorial, van triar perquè “un asteroide és més petit que un planeta i té més independència perquè no està tan subjecte a les lleis gravitatòries que afecten a grans cossos celestes”.
Des d’un bon principi aquest tarannà ja va donar fruits i, un any després que l’editorial iniciés la seva activitat, una de les seves apostes va rebre el Premi Llibreter 2006. Concretament va ser El quinto en discordia de Robertson Davies, el primer volum de la trilogia de Depfort, tot un descobriment que el convertí en un autor constant en la llista de novetats de l’editorial. De fet ja n’han editat 9 obres, d’aquest escriptor. No és casualitat, doncs, que el darrer llibre publicat d’aquest autor canadenc, curiosament afeccionat a escriure unes originals trilogies que donen diversos punts de vista narratius a la trama, sigui Una mezcla de flaquezas, l’últim volum de la Trilogia de Salterton i coincideixi, precisament, amb el llibre numero 100 publicat per Libros del Asteroide.
Però a més a més del gran Robertson Davies, el catàleg de Libros del Asteroide es nodreix d’altres autors reconeguts internacionalment com Ann Beattie, Jetta Carleton, Nancy Mitford, William Keneddy, David Malouf, Wallace Stegner, Josep Pla i un llarg etcètera i, tot i que la majoria d’obres publicades són novel·les, també podem trobar biografies, memòries, relats de viatges o assajos, obres totes elles traduïdes d’una quinzena d’idiomes al castellà i, algunes també, al català.
Libros del Asteroide és, també, membre de l’associació Contexto de Ediciones, un projecte que l’uneix a altres petites editorials independents de diversos punts de la geografia espanyola per compartir esforços en la difusió dels seus projectes editorials partint d’una concepció compartida del que creuen que hauria de ser un llibre. Aquesta iniciativa va rebre l’any 2008 el Premio Nacional a la mejor labor editorial cultural “por su irrupción innovadora en el panorama editorial, que desde la iniciativa individual y desde distintos puntos de España, han sabido vincular edición, distribución y librería en torno al proyecto Contexto”.
L’enhorabona, doncs, a Libros del Asteroide per la bona feina feta amb aquests cent llibres.

[Apunt publicat a: En Portada: butlletí informatiu de la biblioteca Joan Triadú de Vic, 12/7/2012]


9 comentaris:

  1. La Cristina Prat, una meva companya de feina, vindria a ser la redactora en cap del butlletí informatiu de la biblioteca -En Portada, es diu- que veníem publicant en paper i amb periodicitat trimestral des del mes de juny de 1999, amb la voluntat d’informar de tot allò que envoltava el dia a dia de la Biblioteca.
    Les circumstàncies -la manca de pressupost, vaja- ens ha obligat a abandonar l'edició en paper i a donar-li continuïtat en format electrònic. Aquí , l'antic i aquí , el nou.

    ResponElimina
  2. Cada cop que m'assabento de les "restriccions pressupostàries" m'agafa un mal de panxa, perquè sembla que tot vagi dirigit a estalviar quatre eurus en coses petites, innocents i que no han provocat pas cap fallida a la famosa tresoreria. Si no hi ha diners no és pas per aquest butlletí, sinó per la pèssima gestió en àmbits que no eren ni la cultura, ni l'educació ni la sanitat. Però en fi, no cal dir-ho: tothom sap què passa i què va passar.
    Ens conformem, i me n'alegro que com a mínim se salvi l'edició virtual.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hi ha una restricció pressupostària que m'ha tocat especialment allò que no sona. Resulta que, fins ara, les biblioteques de la xarxa de la Diputació de Barcelona que organitzem clubs de lectura proporcionàvem els exemplars de franc als lectors que volien participar-hi. S'ha acabat: a partir del mes de setembre qui vulgui assistir haurà d'abonar 1,20 € en concepte de transport del llibre.

      A la Joan Triadú hem decidit que, de moment (la temporada que ve, vaja), els nostres tertulians no hauran d'assumir cap cost, ho farem nosaltres. Destinarem una part de les virolletes del nostre pressupost escarransit a abonar aquesta despesa.
      El que fot és que des de la Triadú abastíem un pilot de clubs de lectura de la comarca (els de la biblioteca pública d'Olost, per exemple, pioners comarcals en el rotllo aquest dels clubs de lectura; el club del casal de la gent gran de Vic; el club de la biblioteca de Prats; el club de l'Aula d'extensió universitària Gent Gran d'Osona, etcètera, etcètera...). Ara els hi haurem de cobrar. Molts sobreviuen a cops de bona fe i infatigable voluntat. Visca el foment de la lectura. Amén.

      Elimina
    2. El cas que expliques serveix com a exemple per a explicar l'esforç d'imaginació que fan els polítics a l'hora dels famosos "estalvis": retallar en les coses petites, anar complicant la vida de les persones i esborrar a poc a poc la cultura per a tots. Qui en vulgui que se la pagui, és el missatge que ens donen. La paradoxa és que després parlen de cultura catalana, de llengua, de fomentar la lectura...

      Elimina
    3. Ai, Lluís, en general sóc més "integrada" que "apocalíptica", però, darrerament, sento unes putes trompetes que m'atabalen. No les he comptades. Que no siguin set.

      Elimina
  3. Oh, i ara que hi penso, el tema del dia havia de ser els Asteroide, que tantes bones estones m'han proporcionat en aquests set anys. Felicitar-los per les grandíssimes "exhumacions" que han fet. I agrair-los l'augment del cos de la tipografia, que els primers se'm feien molt difícils de llegir a ull nu (em costava fins i tot amb les lupes de farmàcia, la veritat) i ara la cosa respira millor. I afegir-hi que la temporada que ve llegirem dos Asteroide: en Robertson Davies i la Jetta Carleton. I que per molts anys.

    ResponElimina
  4. Matilda, jo me n'acabo de llegir que m'ha agradat molt.

    Ves, jo que sóc de llegir juvenils, sense saber-ho he fet el meu homenatge al número 100 de l'editorial.
    Cameron, Peter. Algún día este dolor te será útil. Libros del Asteroide, 2012

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ei, chat botté-Berta Bocado, precisament en Peter Cameron ja és dins la maleta, a punt de vacances!

      Elimina
    2. Ep, que la Cris (segons en Josep, un excompany de fatigues laborals) és la nostra Katherine Graham . Ho acabo de recordar. Quins temps.

      Elimina