diumenge, 15 de setembre del 2019

l'home que va cremar l'última biblioteca


Andreu Barnils entrevista Albert Sánchez Piñol. VilaWeb. 13|9|2019. Clic!
I què fa ara, Sánchez Piñol, el dia a dia?
—Faig coses relacionades amb l’audiovisual. El dels escriptors és un gremi molt covard. Un dels problemes que tenim són les biblioteques. Estic en una indústria que t’agafa un producte teu i el regala. I no et paga. Per això començo a fer coses amb l’audiovisual, sí.
No veieu res per cada préstec que fan a les biblioteques de llibres vostres? No foteu.
—Sis euros, vaig cobrar, per un any sencer. I sóc dels que funciona. Tinc donada l’ordre al banc que els torni. No els vull per a res. Sis euros en un any! Impressionant. Si fas una descàrrega il·legal, és un delicte. Si ho fa un govern, és legal. Però per què ho fan, això? És desesperant. La Unió Europea va dir al govern Rajoy que pagués un cànon. I no el paguen. A Anglaterra, fins fa quatre dies, la segona font d’ingressos dels autors venia de les biblioteques. Doncs aquí, res. Voleu riure? Els de Biblioteques em fan arribar que per al centè aniversari havien pensat que Sánchez Piñol escrivís un conte. A sobre! M’estan expropiant, no em paguen ni un cèntim i ara he de fer un conte? Vaig parlar amb l’agència i els vaig dir: engega’ls tu, que jo no ho faré. I aquella nit vaig pensar-m’ho. Faré un conte. I me’l pagaran. I els el vaig fer. Està publicat. Però els paios l’han amagat.
Com es diu el conte?
—’L’home que va cremar l’última biblioteca.‘ El protagonista és un heroi perquè allibera els llibres, que eren tractats com esclaus.
Ha, ha!
—És clar que vaig cap a l’audiovisual, si em fan fora. I en canvi, els guions, si surten…

16 comentaris:

  1. L'home te raó. Sis euros l'any és poc. Jo no aniria a treballar, per sis euros.
    Si jo manés, demà mateix retiraria, en solidaritat, tots els seus llibres dels prestatges. Qui el vulgui llegir, que pagui. Les biblioteques només haurien de prestar llibres de domini públic, amb els drets caducats i fora problemes. Au, solucionat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No entenc com no m'han fet mai cap d'alguna cosa, la veritat.

      Elimina
    2. I la segona mesura que prendria seria acabar amb la mania aquesta de que les biblioteques posin a disposició de la clientela les novetats editorials el mateix dia que surten a la venda. Els vicis, que se'ls pagui cadascú.

      Elimina
    3. Aquí, fent amics un diumenge al matí.

      Elimina
    4. Ui, el lapidaran, a les xarxes, pel que veig. Insisteixo, té raó. Passa que s'ha equivocat dient que les biblioteques són un problema. Nein, nein, nein. Les biblioteques són un aliat. L'enemic és l'estat que promulga una llei com aquesta. No estic en contra del cànon bibliotecari. Estic en contra d'aquest. Després miraré de desenvolupar-ho, que ara vaig a fer el sofregit per a l'arròs. Porco governo.

      Elimina
    5. Demano, perquè no ho sé: Hi ha països on es paga per manllevar llibres de la biblioteca? Hi ha països on els escriptors reben més diners pel préstec dels seus llibres a les biblioteques?

      Elimina
    6. Aviam, limitem la cosa a la UE, que és el que ens afecta. Tot ve de la directiva 92/100/CEE. S'ha de compensar els autors per l'ús que es fa de les seves obres a les biblioteques (hi estic absolutament d'acord). Cada estat membre ho fa a la seva manera. A Txèquia, Dinamarca i Noruega, per exemple, és l'Administració General de l'Estat la que assumeix el cost del cànon. España, Francia, Itàlia, Irlanda, Luxemburg i Portugal van estar fent el ronso tant com van poder, fins que els van cridar l'alto. Aquí es va resoldre el 2014, per mitjà d'un Real Decret. El cost l'han d'assumir els municipis, perquè tenen la titularitat de les biblioteques; el cànon (insultant) 0,4 cèntims per préstec (18.000 préstecs=10 euros per a l'autor). Què ha suposat el cànon per a la Biblioteca de Vic, per exemple? Doncs que d'un pressupost irrisori i congelat de fa vuit o deu anys has de descomptar la factureta anual del cànon. Ara mateix no sé a quant puja, però t'ho puc dir més tard. Total, autors i biblioteques emprenyats. El cànon l'hauria d'assumir l'Estat. I hauria de ser digne.

      Elimina
    7. Ai, no t'he respost cap pregunta, veig.
      Però és que no en tinc ni idea. El que sé és que aquí ja pagues per treure un llibre de la biblioteca. Es diu préstec interbibliotecari i val 1,5 euros en la xarxa de la Diputació de Barcelona. A Barcelona ciutat i a la xarxa de biblioteques de la Generalitat (Girona, Lleida, Tarragona) és de franc. Estructures d'Estat.

      Elimina
    8. Pel que explica en Sánchez Piñol, a Anglaterra, per exemple, el cànon bibliotecari és la segona font d'ingressos dels autors.

      Elimina
    9. És una misèria, 0'4 cèntims. Quina vergonya.

      Elimina
    10. Ara que hi penso, potser a Anglaterra hi paguen més, però en un any van tancar 130 biblioteques públiques, així que...
      https://www.theguardian.com/books/2018/dec/07/nearly-130-public-libraries-closed-across-britain-in-the-last-year

      Elimina
  2. El que no entenc és per què diu "Està publicat. Però els paios l'han amagat". Què pretenia? Que a més en fessin banderoles?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sé pas què vol dir. Que no hi surt? Potser volia ser el primer. Ai, la de coses que hauria fet jo dels pistrincs que ha valgut el llibre aquest dels trons.

      Elimina
    2. Convidar gent a venir al club de tortura, però res de per amor a l'art, pagant, que és una altra mania que tenim a les biblioteques, abusar de la confiança d'amics, coneguts i saludats. Després ens queixem que 'la cultura no val res'.

      Elimina
    3. I tant que hi surt; però els autors estan ordenats alfabèticament. Si et dius Sánchez, t'has de fotre!

      Elimina
    4. Que l'entrin per Piñol i així avança tres posicions! La mare del Tano.

      Elimina