dijous, 29 de maig del 2025

barallar-se en un club de lectura


BEGOÑA GÓMEZ URZAIZ
Barallar-se en un club de lectura
Cultura|s
La Vanguardia
24|5|2025


Qualsevol que formi part d'un club de lectura vibrant apreciarà encara més el miniassaig titulat El grup de lectura, que apareix en l'últim de Vivian Gornick publicat per L'Altra, ¿Per què alguns homes odien les dones?, traduït per Míriam Cano —tot i això, aquest text en concret no apareix al llibre en castellà, traduït per Cristina Lizarbe Ruiz per a Sexto Piso—.

L'autora novaiorquesa hi parla del seu propi club de lectura, el que té amb el seu famós amic Leonard, que els seus lectors ja coneixen d'altres llibres, i tres integrants més. Com sol succeir en les xerrades de grup, el veritable lubricant és la dissensió, l'embolic, la dialèctica. Escriu la novaiorquesa: "El desacord entre nosaltres, ben argumentat i contundent, és habitual. Entre nosaltres el desacord és un estimulant, no un depressor: el punt de vista oposat contra el qual el teu punt de vista et torna més de tu mateixa del que tenies abans".

«Som cinc. Fa deu anys que llegim memòries plegats. Només ens trobem quan a tots ens va bé. Hi ha anys que això vol dir només sis o set vegades. Tot i així, aquestes trobades sovint sembla que arribin en moments inoportuns, d'aquells que vides com les nostres —devorades per les agendes— no paren de fabricar. Però ningú vol deixar el grup.

No és estrictament la lectura el que ens manté units: hem passat tantes hores asseguts, tots, lluitant per mantenir les parpelles obertes davant la inesperada monotonia d'un llibre que tothom diu que és molt bo. Crec que ni tan sols és la conversa que suscita el llibre. És, més aviat, l'atmosfera que creem quan ens reunim, el que cadascun de nosaltres s'ha anat fent més reticent a perdre.

Abans em pensava que era la conversa. No perquè l'intercanvi fos necessàriament profund, original o fins i tot harmoniós. Al contrari, el desacord entre nosaltres, ben argumentat i contundent, és habitual; de fet, és el que esperem amb candeletes. Entre nosaltres, el desacord és un estimulant, no un depressor: el punt de vista oposat contra el qual la teva pròpia defensa et retorna més de tu mateixa del que tenies abans. 

[...] Hi ha hagut moltes nits que algun de nosaltres ha arribat pensant: «No tinc res a dir sobre aquest llibre» i ha acabat fent una de les aportacions més memorables de la vetllada perquè algú altre ha connectat tan fort amb el llibre en qúestió que l'ambient s'ha electrificat; i, així, tots ens alliberem de la letargia mental que imposa la manca d'implicació. Qui connecta amb quin llibre sempre és una revelació.»

 

Vivian Gornick.  «El grup de lectura». A: ¿Per què alguns homes odien les dones? Traducció de Míriam Cano. L'Altra, 2025.

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada