dijous, 3 de juny del 2010

recursos bibliotecaris: l’internet


Una de les missions de la Biblioteca Pública auspiciada per la UNESCO és posar la informació a l’abast de tothom. Per alguns del gremi, l´eclossió de Internet a finals del noranta va semblar una amenaça i per altres significà una oportunitat. Les biblioteques es van començar a nodrir de terminals d’accés gratuït i el servei, avui en dia està tant implantat que resulta impossible imaginar una biblioteca pública sense accés universal i gratuït a la xarxa.
A Vic tenim 18 terminals a la sala d’adults i cinc a la infantil perquè tothom els pugui utilitzar. La setmana passada vaig fer una cosa que no sé si és gaire ètica però que pot resultar útil per estudiar el rendiment del servei -ara vull mirar de fer-ne un estudi rigorós (què rius MU?) i provar de publicar-lo a l’ITEM-. Em vaig fixar en les consultes que fan els usuaris durant una tarda sencera. A les tardes el servei funciona de quatre a vuit i els usuaris tenen dret a vint hores mensuals, així doncs durant una tarda es poden utilitzar un total de 72 hores. El dia de l’estudi, però, només se’n van utilitzar 71; a la persona que va reservar l’hora dilapidada li deuria sorgir algun imprevist i els voltors que cerquen restes de sessions no deurien estar prou a l’aguait però el cert és que el terminal número 6 va estar buit de cinc a sis. A la resta de sessions es practicaren les següents consultes:

-Jocs online tipus arkanoid (dark orbit) o cartes (urban rivals). Aquí és on més picaresca hi ha, són canalla de fins a catorze anys que fan servir el seu carnet, el de la seva familia i utilitzen dues, tres o més sessions al dia. Es van utilitzar un total de 18 sessions.

-Mascles emigrants (ho noto, no em demaneu perquè ni com) mirant fotografies de dones en una mena de catàlegs on hi figura la foto, les mides i els gustos, cercant, suposo, una relació estable. Es van utilitzar un total de 17 sessions.

-Dames del Powerpoint. Són senyores d’edat avançada que reben missatges a les seves contes de correu electrònic amb documents d’extensió .pps cursis a més no poder, pressumptament graciosos i amb lemes new age. Es van utilitar un total de 9 sessions.

-Consultes a diaris en àrab, programes de la televisió ucraïnesa, videos musicals, resultats de criket, highlights de la NBA i pàgines d’esport variades. Es van utilitzar un total de 10 sessions.

-Correspondència personal, tramits administratius diversos, bitllets d’avió, transaccions financeres. Es van utilitzar un total de 4 sessions.

-Adolescents femella remenan en diverses xarxes socials i xats de tota mena. (La nostra feina és apaivagar les rialletes i disoldre els grupets que es formen que poden arribar a embusar el pasadís). Es van utilitzar un total de 10 sessions.

-Descàrrega d’apunts i altres coses. Aquí sempre hi ha algún notes que es queixa per la desesperant velocitat de transmissió però com que saben que fan una cosa que no està bé, la majoria no es queixa. Es van utilitzar un total de 3 sessions.

Personalement estic més que satisfet de l’us que se’n fa i penso que només que es pugui agilitzar un tràmit o establir una relació amorosa ja ens podem donar per satisfets.

20 comentaris:

  1. Veí de les Corts3/6/10 11:10

    Robert, vols dir que no et descomptaran el dia?? Feu vaga a la Plana (en general, eh, no cal que us confesseu)

    Si fa o no fa, la població de les Corts es comporta com si fos a Vic. D'això tracta la famosa globalització, que ja la tenim coll avall. El pitjor malson és quan a una de les dames no li funciona un pps. Ai las!

    Aquí tenim un que es passa el dia jugant a les dames (de tauler)... Mai havia cregut que una persona hi pogués passar tantes hores amb aquest joc tant aburrit.

    ResponElimina
  2. ...ei Veí, respecte al dia de vaga et donaré la meva opinió personal....mira, jo em considero solidari i estic totalment en contra de la retallada aplicada pel govern però no faré vaga per la pasta, si em resquiten cent euros al mes vaig (anem) de cul durant trenta dies...jo si proposaria una vaga a la japonesa és a dir que obríssim tot el dia i fer algun típus d'acte festiu, lúdic i per anar bé revolucionari,...també t'he de dir que si curro dimarts em sentiré molt malament com un esquirol amb la cua arronsada,..

    ResponElimina
  3. Dues cosetes:
    - sobre internet, jo el que espero és que cas que s'establis una relació amorosa i que la cosa acabés en matrimoni, tinguin a bé no convidar-nos al casament, gràcies.

    -Quant a la vaga: Vinc d'una assamblea de funcionaris de l'Ajuntament de Vic. La gent, com a categoria i de lluny, m'estan molt bé, però de prop...m'estimaria més no haver d'entrar en detalls. No sé què faré, sóc gallega jo. D'entrada m'he fet una samarreta on es llegeix: Tant de bò la crisi fos culpa meva. A mi el que m'acolloneix (i m'indigna) és el decretazo en sí mateix. Això vol dir que s'ha obert la veda, ves a saber què vindrà després

    ResponElimina
  4. Veí de les Corts3/6/10 12:58

    Doncs, jo encara estic pensant-m'ho. La veritat és que, una o altra possiblitat, em semblen de pena. Però, en fi: nomès n'hi ha dues. A aquesta de la camiseta, m'hi apuntaria, no en vens a l'engros, Matilde?
    Sou una mica esquerps... no voler que us convidin al casori... Hi ha tantes coses per on es pot retallar, si un ho mirà detenidement...

    ResponElimina
  5. Oi tant, Veí, quantes en vols? D'alguna manera haig de recuperar la pèrdua (recuperar la pèrdua és ben xulo)de poder adquisitiu. Això sí, res de factures, o.k.?

    ResponElimina
  6. Veí de les Corts3/6/10 13:39

    Una dotzena per l'equip de la Biblio... Res de factures. Jo recuperaré la pèrdua de la manera tradicional: no consumint.

    ResponElimina
  7. A la presó tots. Internet no serveix per res!

    ResponElimina
  8. Robert,

    Aquí -Biblioteca de Lletres de la UB- amb 50 PC's i 9 portàtils (sense comptar els aparells 'capats') alguna vegada hem fet el mateix experiment en una selecció al·leatòria de dies i pc's. Malgrat ser una biblioteca universitària el resultat seria similar, varia l'ordre i haurien d'afegir alguns continguts, diguem-ne, per a adults. Espais digitals com ara els Campus o els Dossiers també hi serien.
    No parlaria de satisfacció: que facin el que vulguin mentre no ofenguin ningú.

    ResponElimina
  9. hola josep, gràcies pel comentari
    ....estic molt d'acord amb la teva darrera frase, que facin el que vulguin mentre no ofenguin ningú, de totes maneres si tinguéssim un cafè al costat podriem matisar molt perquè:
    1.-hi ha gent que té la pell molt prima i s'ofen molt aviat i d'altra banda
    2.-si no haguéssim d’estar tot el dia controlant que no facin nosequè que no vagin noseon, que no facin soroll i que no…..potser tindriem més temps per fer la nostra feina que no és altra que relacionar llibres amb persones (al menys la part de la feina que més m’agrada ),
    salut i gràcies de nou

    ResponElimina
  10. Fgt
    ...ara mateix se m'acudeixen un pilot de coses útils que només es poden fer per Internet,... per exemple si no fos per Internet mai hagués conegut personalment Sherman Alexie ...això és com tot, depèn de l'us que en facis...però que la xarxa és un invent fabulós ja només ho neguen romàntics com tu...

    ResponElimina
  11. Què vols dir amb això de conèixer personalment Sherman Alexie? Heu quedat? Anda, mira.

    ResponElimina
  12. ..doncs si noia, hem quedat a un casino a costat de Seattle...elis elis.

    ResponElimina
  13. Doncs què voleu que us digui… a mi em semblaria més encertat que a la biblioteca, aquesta gran font d’informació que és Internet s’utilitzés d’una manera més "interessant" (v.t.: "acadèmica" o "cultural").
    Ja hi ha altres establiments més adequats per dedicar-se a l’oci, no?

    ResponElimina
  14. I això dels .pps “cursis” i “new age”… també hi afegiria que de vegades aquestes Dames del Powerpoint ens poden sorprendre amb mails més “picants”… ejem ejem ejem…

    ResponElimina
  15. Molt interessants aquestes estadístiques, Robert... però ara m'heu fet molta, molta enveja. 18 terminals a adults i 5 a infantil? A Cerdanyola només en tenim 6 a adults i 2 a infantil! I tenim molts més habitants que vosaltres!!!

    Aquí no hem fet mai cap estudi d'aquest tipus, però crec que sortirien uns resultats molt similars. Inclosos els powerpoints new age de les dames d'una certa edat.

    (Vaga? Quina vaga?)

    ResponElimina
  16. Ai, sí, aquell dia que les vaig haver de renyar (a Las chicas de oro, vull dir) perquè tenien en pantalla una llonganissa culara de mides impossibles...Ben mirat, tot és informació...Llàstima de coneixement.

    ResponElimina
  17. Espai, és que nosaltres som Central comarcal, i això imprimeix caràcter!!

    ResponElimina
  18. Un post molt divertit, i temo que molt universal també. Les teves estadístiques deuen ser comunes a una enorme quantitat de punts de connexió a internet. Molt lluny de la vostra biblioteca (o no tant) jo observo coses iguals quan passo per la zona internet de la biblioteca on faig de client.

    ResponElimina
  19. bona l'entrada! felicitacions per fer estadístiques (no les criticaves, tu, les estadístiques)

    des del meu punt de vista (potser una mica privilegiat ja que no treballo fent callar a la gent), bo és que les biblitoeques proporcionin internet

    van oferir llibres quan aquests eren un bé escàs, i no oferien també libres sobre jocs, romàntics, o per passar l'estona

    què passa a internet a les bp del estat units?

    vegeu:
    http://bdig.blogspot.com/2010/03/los-usos-de-internet-en-las-bibliotecas.html

    Otros resultados del estudio:
    - El uso más extendido de Internet (60%) es la socialización y contactos personales con la familia o amigos.
    - Le sigue la educación con un 42% (un 24% de los cuales siguen cursos en línea des de los ordenadores de la biblioteca).
    - Un 40% de los usuarios de los ordenadores los usa por motivos laborales (de lo cuales un 76% para buscar trabajo).
    - Un 37% usa los ordenadores para temas relacionados con la salud y el bienestar.
    - Un 34% los usa para la e-administración (entre los cuales un 60% busca legislación y un 58% para rellenar formularios oficiales).
    - Un 33% los usa para buscar información sobre novedades y políticas de su comunidad).
    - Finalmente, un 25% los usa para finalidades comerciales o para gestionar sus finanzas

    ResponElimina
  20. ei Lluissos gràcies pels comentaris....

    Lluís A, jo només critico les estadistiques que no puc manipular...i sobre tot si es converteixen en argument per elaborar estratègies i polítiques en el camp de les bques. I si, clar que les bilioteques han de proporcionar Internet als seus usuaris, però això no ho haviem dit fa 10 anys, ja?

    ResponElimina