dijous, 16 de juliol del 2020

el consell nacional de la lectura


MAGÍ CAMPS

Neix el Consell Nacional de la Lectura, que farà el nou pla del llibre
La Vanguardia
15|7|2020

Es tracta d’una iniciativa molt ambiciosa, una iniciativa de país, per fer un país més lector”. Amb aquestes paraules, la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, explicava a La Vanguardia el que suposa la creació del Consell Nacional de la Lectura. El projecte estava previst en l’anterior pla del llibre i la lectura per al 2017, però “no es va arribar a fer per falta de pressupost”, afirma la consellera. El consell neix amb el primer objectiu de tenir enllestit el setembre del 2021 el nou pla, atès que el que el que està en vigor es tanca aquest any.
Si fins ara els plans del llibre i la lectura tenien un abast de quatre anys, el que ara s’elaborarà estarà vigent fins al 2030. “Hi ha coses que han de sobreviure els polítics i les legislatures. Aquest pla es farà de manera que es pugui retocar i ampliar quan calgui, i això dona tranquil·litat al sector”, destaca la consellera. A més, la creació del Consell Nacional de la Lectura amb 42 entitats, que abasta el sector des de tots els àmbits i punts de vista, afavorirà que “es pugui seguir l’evolució dels lectors des de l’inici de l’escolarització fins als clubs de lectura de la gent gran”.
El pla nacional del llibre i la lectura presenta cinc objectius o eixos de treball. El primer, donar prestigi i visibilitat als autors de la literatura en llengua catalana i occitana. El segon, el foment de l’hàbit lector, la competència lectora i el llibre en l’àmbit docent. El tercer, el mateix propòsit per als infants i joves, però fora de l’àmbit escolar, difonent i prestigiant la lectura. El quart, el suport a la indústria editorial en totes les baules de la cadena del llibre. I el cinquè, fomentar la centralitat de les biblioteques públiques de Catalunya, amb la coordinació entre les diverses xarxes.
El Consell Nacional de la Lectura, que està dirigit pels departaments de Cultura i Ensenyament, estarà coordinat de facto per la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) i inclou 42 entitats, la majoria de les quals ja pertanyen al consell assessor de la ILC i ara s’ha ampliat amb el Departament d’Ensenyament, la secretaria general d’Universitats i Recerca, i les àrees de cultura de les quatre diputacions, entre d’altres.
Avui s’ha aprovat l’acord de Govern que crea el consell i posa en marxa l’estudi del nou pla de lectura. Fins ara els plans de lectura es restringien a l’àmbit de la conselleria. El fet que en aquesta ocasió hi hagi un encàrrec del Govern promou la feina i la col·laboració entre conselleries i àrees, aspecte que la consellera valora especialment.
Al consell hi ha també les direccions generals vinculades a l’àmbit de la cultura, el llibre i la lectura, tota la representació dels diferents nivells de biblioteques, les associacions, escoles i facultats d’escriptors, traductors i correctors, de lingüistes i filòlegs, les institucions culturals, lingüístiques i filològiques del país, les associacions d’il·lustradors, els gremis de tot el sector del llibre, l’Ajuntament de Barcelona i la Federació i l’Associació de Municipis, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, el Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya i el Col·legi de Periodistes de Catalunya.

3 comentaris:

  1. Facultats d’escriptors? Que no sigui l'Escola d'escriptura de l'Ateneu Bcn.

    ResponElimina
  2. I jo em pregunto, innocent de mi, un país més lector serà un país millor?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Nusé, jo llegeixo molt i això no m'ha fet millor persona. Suposo que amb els països va igual. Clar que, amb la crisi que ens ve a sobre, n'haurem de fer sopa de lletres, dels llibres, Mitch.

      Elimina