divendres, 7 d’abril del 2023

treballar com un negre, amb perdó


 

"Al principi tenia por de dir-ho públicament, però ara ja no: he estat un negre literari". Són paraules de l'escriptor Genís Sinca (guanyador del premi Josep Pla de narrativa l'any 2013 amb 'Una família exemplar'), que ha passat aquest dissabte pels micròfons del 'Tot és comèdia' per explicar de què va aquesta feina dels escriptors fantasma, que són aquells autors que escriuen llibres per altres persones i que, per tant, mai s'acaba sabent que en realitat l'obra no és de qui consta a la portada del llibre. "No puc revelar ni noms, ni títols, ni quant cobrava... Si ho faig, tinc por que em trenquin les cames", confessa. Tot va començar per una editorial, que li va oferir un encàrrec al Genís, "quan em van dir el que pagaven ho vaig veure bastant clar: està molt ben remunerada, aquesta feina". Afegeix que com que està ben pagat, "és fàcil quedar-s'hi enganxat". Per contracte de confidencialitat -confidencialitat que s'emportarà a la tomba-, no pot revelar detalls, però sí que ha explicat que li va tocar escriure sobre èpoques medievals (quan es van posar de moda totes les novel·les de catedrals) i que fins i tot va acabar acceptant escriure sobre vampirs, perquè el van pagar molt bé.

En el cas del Genís, com ha explicat al 'Tot és comèdia', la seva feina com a escriptor fantasma es va acabar precisament quan va escriure 'Una família exemplar': "me'l van voler comprar, un client em va demanar que li posés un preu, que el volia comprar i constar ell com a autor. Li vaig dir una xifra desorbitada i va acceptar. Però a l'últim moment em vaig fer enrere, volia que aquella novel·la fos meva, que tingués el meu nom. No li vaig vendre, el vaig presentar i vaig acabar guanyant el Premi Josep Pla". Era l'any 2013. Des de llavors, ha deixat aquest negoci. "He estat en presentacions de llibres que he escrit jo però que ningú ho sap. Era entre el públic veient com un altre "autor" presentava l'obra escrita per mi", explica.

A més del Genís, pel programa també ha passat la Marta Insúa, presidenta de la Secció de Drets de Propietat Intel·lectual i Drets d'Imatge de l'ICAB, el Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, que ho ha dit clar: "és un negoci il·legal". Segons l'advocada, els contractes s'han de basar en un objecte i una causa lícita i en aquest cas no ho tenen. A més, la condició d'autor es produeix pel sol fet de la creació. El que sí que hi hauria són fórmules com per exemple que l'autor fos "contractat formalment" per "arreglar" (corregir, revisar...), "i arriba aquí la trampa: fins on arriba la presumpta correcció, quan passa a ser reescriptura?".

"No hi tornaria mai més, tot i que la temptació és molt gran, m'ho han preguntat moltíssim", respon quan li preguntem si tornaria a aquest món. Però sí que reconeix que es paga tan bé que "et soluciona la vida". En Genís Sinca també ha escrit biografies i assaig.

 

Tot és comèdia. SER Catalunya. 01/04/2023

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada