dilluns, 29 de juliol del 2013

els llibreters recomanen

Què em recomana que llegeixi, aquest estiu?

Una dotzena de llibreters de tot Catalunya i de la Franja ens recomanen una novetat publicada durant els últims mesos
-->Núria Dòria (Dòria Llibres) recomana: Estimada vida
UN GRAN LLIBRE DE CONTES Alice Munro és una de les autores canadenques més significatives i de trajectòria més sòlida del panorama actual. Nascuda a Wingham, Ontario, es va donar a conèixer amb el recull de contes Dance of the happy shades , el 1968, i des de llavors ha anat donant a conèixer una desena llarga de volums de narracions en què retrata la societat del seu país amb una sensibilitat corprenedora. Núria Dòria, de la mataronina Dòria Llibres -que va obrir les portes l'octubre del 2012-, recomana l'últim recull de Munro, Estimada vida , per diversos motius: "Tots els contes tenen una càrrega especial a sobre, es nota molt que Alice Munro és una dona amb una trajectòria literària llarga, i la seva veu és d'una gran experiència".
-->Rafel Rovira (La 2 de Viladrich) recomana: Rayuela
LA LLIBERTAT DE CORTÁZAR Rafel Rovira, de La 2 de Viladrich -que ha estat distingida recentment pel Gremi de Llibreters-, té una relació molt especial amb Rayuela , de Julio Cortázar. El llibreter de Tortosa l'escull amb motiu del 50è aniversari de la publicació de l'artefacte literari de l'escriptor argentí. "És complex, xocant i diferent de les novel·les a l'ús. Quan la vaig llegir per primera vegada em va servir per descobrir un món de contracultura i rebel·lia".
Rovira va devorar aquesta obra mestra de Cortázar als 20 anys, i va repetir quan en va fer 30 i encara una dècada després. "Quan en faci 50 tinc pensat tornar-hi. Al principi el que em sorprenia era que diferent que era el llibre respecte a tot el que havia llegit abans -admet-. Amb les relectures he vist la trama humana de l'interior, de quina manera Cortázar treballa els seus personatges i de quina manera observa el món".
-->Marta Ramoneda (La Central) recomana: La germandat del raïm
L'ENCANT DEL PERDEDOR "Fante és un autor de qui cal llegir tota l'obra (des de fa temps el publica Anagrama). Ara, gràcies a 1984 i a Martí Sales, podem llegir-ne en català Plens de vida i La germandat del raïm ", explica Marta Ramoneda des de La Central. Dels llibres del nord-americà en destaca com s'acosta a la "figura del perdedor solitari, que no troba l'encaix en la família, que no és capaç de tenir una relació fluida amb la parella o els col·legues" i també les seves múltiples contradiccions: "Pot ser agressiu i passiu, tendre i odiós, esbojarrat i reflexiu, delicat i salvatge".
Ramoneda destaca també que Fante "no té cap por de mostrar les emocions, siguin lloables o ridícules, i és capaç d'arribar al cor de les persones des dels fets aparentment més irrellevants. Burxa fins al moll de l'os del més purament humà". Pel que fa l'estil del creador de Bandini -protagonista d'una sèrie de novel·les que Edicions de 1984 també vol recuperar-, la llibretera de La Central en remarca "l'estil sec, de cop de puny, sense embuts i sovint àcid, que bascula de la crueltat a la compassió". Encara que la seva obra pugui ser vista "com un immens acudit", les novel·les de Fante "són el relat més simpàtic i divertit del que és una vida trista".
--> Lluís Morral (Laie) recomana: A l'ombra de les noies en flor
UN CLÀSSIC INDISCUTIBLE "Vet aquí el que és impossible que et serveixin en un bon restaurant, ni tan sols en els millors: un estofat de vaca en què la gelatina no faci olor de cola, i la carn de vaca s'hagi impregnat del perfum de les pastanagues, és admirable! Permeti'm que repeteixi", escriu Proust.
Valèria Gaillard, periodista i traductora, també ha repetit, i s'ha encarregat del segon volum de A la recerca del temps perdut , on la carn que serveix l'escriptor francès continua desprenent la mateixa aroma perfecta i la gelatina no fa cap regust desagradable. "Proust és una lectura que s'ha de fer amb calma, i els mesos d'estiu són un bon moment per posar-s'hi", diu Lluís Morral, de la llibreria barcelonina Laie. "Vaig llegir la recherche fa anys, i he de dir que la traducció que n'està fent la Valèria m'està agradant més que les que havien sortit fins ara".
-->Carme Prims (La Caixa d'Eines) recomana: La Casa Redondo

UN PREMI ESTIMULANT La novel·la guanyadora de l'últim National Book Award té com a punt de partida les conseqüències de la violació d'una dona índia ojibwe . "Havia llegit molt bones crítiques de llibres de Louise Erdrich, però fins ara no l'havia llegit, i l'experiència ha estat molt positiva, en primer lloc perquè està molt ben escrita, però també perquè la història és molt interessant, i el fet que passi en una reserva índia encara la fa més atractiva", explica Carme Prims, de la llibreria barcelonina La Caixa d'Eines, que tot just acaba d'inaugurar un segon local especialitzat en literatura infantil i juvenil. La major part de novel·les d'Erdrich es poden trobar a Siruela. En català, Quaderns Crema en va publicar La reina de la remolatxa i Remei d'amor.
-->Roberto García (Taifa Llibres) recomana: Tres homes en una barca
A L'ESTIU TOCA RIURE Jerome K. Jerome acaba de ser recuperat per Blackie Books, però ja fa més d'una dècada que Jaume Vallcorba en va posar en circulació la versió catalana d'una de les seves novel·les més divertides, Tres homes en una barca (per no parlar del gos) . "És una lectura lleugera i molt divertida. L'humor britànic de Jerome K. Jerome és fantàstic, i Tres homes en una barca és un dels llibres més divertits que he llegit mai -diu Roberto García, de la llibreria gracienca Taifa-. La nova edició de Blackie Books és una meravella". García no s'està de comentar -per si algun editor intrèpid s'atreveix a fer-li cas- que la segona part de la novel·la, Three men on the Bummel , no ha estat traduïda.
-->Ricard Espinosa (La Capona) recomana: La veritat sobre el cas Harry Quebert
JOVE I AFORTUNAT Precedida de l'èxit al mercat francès, la segona novel·la de Joël Dicker ja ocupa els primers llocs de les llistes de llibres més venuts en català i castellà. El llibreter Ricard Espinosa, de La Capona (Tarragona), ja l'ha llegit i n'ha quedat entusiasmat: "És una novel·la amb molts ingredients, una bona obra literària i al mateix temps pot atreure públics molt diferents". Espinosa considera que el llibre mostra "com de difícil és escriure" i ho fa "amb una gran amenitat". El punt de partida de La veritat... és la investigació d'un crim que suposadament ha comès més de trenta anys enrere l'escriptor que va motivar un jove narrador que s'ha convertit en l'última revelació.
-->Josep Cots (Documenta) recomana: Albert Serra (la novel·la, no el cineasta)
UN DEBUT INNOVADOR El llibreter Josep Cots, que conserva des de fa 38 anys el local del carrer Cardenal Casañas, al centre de Barcelona, està tan convençut de l'últim premi Documenta -que la llibreria dóna anualment- que l'escull com a recomanació estiuenca. " Albert Serra (la novel·la no el cineasta) , d'Albert Forns, és innovador, llegidor i amb moltes referències culturals: literàries, artístiques i cinematogràfiques. És un llibre estrany, molt contemporani, modern i d'ara. Tot i que l'autor digui que és una novel·la jo no hi acabo d'estar d'acord", diu.
Publicat per Empúries, l'artefacte explica el dia a dia de l'alter ego de Forns a partir de la decisió de convertir-se en un dels cineastes més radicals i imprevisibles del panorama català. "La prosa és excel·lent, natural i elegant -continua-. Potser beu de Josep Pla, tot i que no l'imita.Albert Serra està escrita en un català actual, viu, sense cap arcaisme, absolutament correcte".
-->Octavi Serret (Serret Llibres) recomana: Bioko
UN CÒCTEL EXPLOSIU Octavi Serret s'ha convertit en un dels grans activistes culturals de la franja. "Bioko , de Marc Pastor, em sembla una lectura fabulosa d'estiu. És una novel·la espectacular i m'ha fet disfrutar moltíssim. Vaig descobrir Pastor amb La mala dona , i des de llavors he anat llegint tot el que ha escrit", explica Octavi Serret, que destaca tant el contingut aventurer del llibre com "l'element de ciència-ficció que li dóna un punt surrealista i el justifica".
Serret no es pot estar de recomanar dos autors més: Carles Terès, autor de Licantropia (Edicions de 1984), i Joaquim Monclús, que a El Matarranya. Crònica de viatge (Galerada) recorre els 29 pobles que hi ha al voltant del riu.
-->Maria Carme Ferré (Llibreria Empúries) recomana: La bibliotecària d'Auschwitz
EL RECORD DE L'HOLOCAUST "Hi ha dues coses que fan de La bibliotecària d'Auschwitz , d'Antonio G. Iturbe, un llibre que val molt la pena -diu Maria Carme Ferré, de la llibreria gironina Empúries-. Una és la història: s'ha escrit molt sobre els camps de concentració, però la relació entre la protagonista i el professor -de quina manera parlen dels vuit llibres que conserven- és molt especial. L'altra cosa és la manera com està escrit el llibre. Pot agradar tant a un adolescent, a una persona de 50 anys com fins i tot a gent més gran".
-->Josep Garcia (L'Odissea) recomana: A l'altra banda de la nit
UNA DESCOBERTA Per Josep Garcia, de la Llibreria L'Odissea de Vilafranca del Penedès, una de les novel·les més recomanables per a aquest estiu és A l'altra banda de la nit . "És especial. Per fora sembla que sigui la narració d'una festa de Carnaval, però a mesura que es llegeix t'adones que és molt profund, i que els dubtes que planteja són importants -explica-. Està escrit d'una manera molt meditada. Estic segur que el lector voldrà llegir més llibres de Jan van Mersbergen".
-->Núria Sauret (Llibreria Sauret) recomana: El fruit del baobab
EL XOC CULTURAL A Tàrrega, la llibreria Sauret és un punt de visita obligat. "El llibre que us recomano explica la vida d'una pediatra de Mataró que un dia rep una adolescent de Gàmbia a la consulta -diu Núria Sauret-. La noia es troba malament i la doctora descobreix que li han fet una ablació. A partir d'aquí coneixem la història de tres generacions de la família. El contrast entre la cultura del seu país i la nostra és un dels temes d'aquesta novel·la, El fruit del baobab , que inexplicablement va passar desapercebuda per Sant Jordi i em sembla molt bona".


2 comentaris:

  1. Per tal de contrastar opinions, deixo un enllaç sobre "El cas de Harry Quebert" que m'ha divertit molt:
    http://blogs.publico.es/luis-matias-lopez/2013/07/16/la-verdad-sobre-la-verdad-sobre-el-caso-harry-quebert/

    ResponElimina
    Respostes
    1. L'altre dia vaig trepitjar La Tralla per primer cop des que ha canviat d'amo. Vaig anar, justament, a comprar un exemplar del Harry aquest i la veritat és que no em va costar gaire trobar-lo, que la taula de novetats que hi havia a l'entrada ha set substituïda per una tauleta de cafè testimonial i la resta de l'espai l'ocupaven estibes del Harry en qüestió. Serà el llibre de l'estiu, de la mateixa manera que l'any passat va ser el de les ombres d'en Grey i els anteriors la trilogia Millennium. Les coses són ainsí.
      Jo aquest estiu carretejaré mil i pico pàgines d'en Sagarra (Vida privada i les Memòries) i, per variar una mica, un altre cas, el de Panofsky, però, del Mordecai Richler. Sort que no viatjo en avió: excés d'equipatge fijo.

      Elimina