dilluns, 17 de febrer del 2014

pirandello a catalunya


Luigi Pirandello entre Josep M. de Sagarra i Josep Canals
© Fototeca.cat
El 14 de desembre de 1924, de manera totalment imprevista, l'escriptor sicilià Luigi Pirandello vingué de visita a Sitges. Era diumenge i l'acompanyaven el poeta Josep M. de Sagarra, el dramaturg Josep M. Millàs-Raurell i l'advocat i escriptor Salvador Vilaregut, que havia traduït al català diverses obres seves. Guiat per Sagarra, Pirandello va conèixer el Cau Ferrat i es passejà per la Ribera entre la indiferència dels sitgetans, ja que ben pocs sabien de qui es tractava. La jornada acabà amb un esplèndid dinar a l'Hotel Subur.
L'escapada a Sitges cal inscriure-la dins el context de la visita que Pirandello féu a Barcelona per aquelles dates, després de la seva gira pels Estats Units. Allà s'havien representat amb èxit algunes peces teatrals i s'havia publicat la novel·la El difunt Maties Pascal. Pirandello havia vingut a Barcelona convidat pel Pen Club i l'empresari teatral Josep Canals per donar una conferència al Romea, on l'any anterior s'havia estrenat —per primera vegada a Espanya— una de les seves obres més conegudes: Sis personatges en busca d'autor. Pirandello s'hi va estar del 13 al 18 de desembre. Durant la seva estada s'hostatjà a l'Hotel Colon. El migdia del dia 17 la colònia italiana de Barcelona li oferí un dinar al Grand Hotel Cuatro Naciones, i a la nit tingué lloc l'acte programat al Teatre Romea. L'esdeveniment havia despertat molta expectació, no tan sols per la categoria del personatge, sinó també perquè Pirandello, en lloc de realitzar el clàssic discurs, preferia contestar les preguntes que els assistents li poguessin fer sobre literatura, art o filosofia. La premsa, per la seva banda, havia esbombat tant la presència del dramaturg d'Agrigento al Romea que algun altre teatre, com per exemple el Goya, havia suspès la funció d'aquella nit i havia programat per al dia següent la representació d'una obra seva com a homenatge. Quan Pirandello sortí a l'escenari del Romea, acompanyat de Sagarra, el nombrós públic que emplenava el teatre el saludà amb un fort aplaudiment que es prolongà una bona estona. Després Sagarra explicà, per si algú encara no ho sabia, que la conferència consistiria en un diàleg entre Pirandello i els espectadors. I tot seguit començà el torn de preguntes i respostes, a través de les quals el novel·lista i dramaturg explicà la seva teoria sobre l'humorisme i defensà un teatre adreçat alhora al sentiment i a la intel·ligència. En acabat, es posà en escena la comèdia El barret de cascavells.
L'endemà, el sicilià marxava cap al seu país. Dos dies més tard, un redactor de L'Esquella de la Torratxa comentava en to irònic que, amb l'actuació al Romea, Pirandello havia volgut imitar els il·lusionistes del music-hall: Al Paral·lel se l'haurien menjat a petons, veient que aquell gran home escoltava el poble i li responia.

Roland Sierra. La visita de Luigi Pirandello. Diari de Vilanova. 18 d'abril del 2008.



La notícia de l'arribada de Pirandello a Barcelona a LA VANGUARDIA.



----> Luigi Pirandello en Cataluña: la razón de una incomprensión. Assumpta Camps.
----> Hoste eminent. Pirandello. La Publicitat, 14|12|1924.
----> Pirandellana. (p. 802 i p. 804) L'Esquella de la Torratxa. 19|12|1924.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada