dimarts, 26 d’octubre del 2021

avui comentem l'oncle vània



11 comentaris:

  1. Bon dia a tothom,

    Vaig llegir Txékhov per primera vegada fa tres anys. Va ser "El pavelló núm. 6" i he de dir que em va causar una gran impressió, tant pel delicat esbós que feia de la representació de l'existència humana com per l'atmosfera melancòlica de l'obra. Com dic, el text em va colpir i vaig saber que, des d'aquell moment, voldria dosificar la lectura de la seva obra.

    En L'Oncle Vània i he trobat a faltar, tanmateix, una mica d'intensitat i de cos, m'ha semblat lleugera en excés atès al precedent que tenia. Tot i això en valoro el traç i la contenció d'uns personatges que no s'acaben de trobar del tot, i potser aquest xoc és el que esperava que es produís amb més èmfasi i m'ha deixat una mica desencantada. Això no obstant, no m'ha semblat que fóra per enfadar-se (en referència al comentari de Tolstoi) i, molt menys, per menysprear-ne l'obra dramàtica, tant la seva com la de Shakespeare!

    Em quedo amb Àstrov, el metge que planta arbres i que podríem adoptar com a bandera de l'ecologisme. Serà un alter ego de Txékhov?

    Passeu-ho molt bé al teatre! Salut

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs jo només li havia llegit contes, fa mil anys. Recordo, especialment, La dama del gosset, per exemple. Potser podria aprofitar l'avinentesa i tornar-hi.

      Feia mil anys, també, que no llegia teatre i no és pas lo meu. Crec que m'agrada més veure'l representat que no pas llegir-lo.

      Com a curiositat, resulta que es triga, més o menys, una horeta en enllestir la lectura de L'Oncle Vània i el muntatge d'en Kosunovas, el que veurem el dia 6 de novembre, en dura T-R-E-S. T-R-E-S! Espero que m'agradi.
      Me'n duré un entrepà de nocilla a la bossa, que jo soc de menjar poc però sovint.

      Jo també em quedo amb l'Àstrov, sí. No sé si és un alter ego; diuen que en quasi tot el teatre de Txèkhov sempre hi surt un metge...

      Però, i si haguessis de triar una dona, amb qui et quedaries? Amb la guapa coqueta? Amb la lletja bona persona? Amb la vella ximpleta?

      Jo, mira què et dic, em demano la Marina, la mainadera.

      Elimina
  2. És molt i molt recomanable veure la pel.licula Vanya on 42nd Street de Louis Malle. Si no fos que ja deveu tenir les entrades, potser veure-la abans seria millor, almenys no dura tres hores. De Txèkhov he vist en teatre Les tres germanes i La gavina - aquesta amb una infumable Ariadna Gil - i tot el bo que tenen els textos es convertien en una representació pesada digna d'Estudio 1. En canvi, la versió de Malle i André Gregory vaig trobar-la perfecta.

    ResponElimina
  3. Perdoneu, l'Unknown és el Known Miquel Vilardell.

    ResponElimina
    Respostes
    1. En prenc nota, Miquel. No sé si serà abans o després d'en Kosunovas, però me la miraré.

      Elimina
    2. L'acabo d'aconseguir de préstec intergal·làctic! Amb una mica de sort la veuré abans d'en Kosunovas...

      Elimina
    3. No he vist aquest muntatge, i per tant no es pot criticar, ara veient unes imatges per tv, i comparat amb la proposta que fa Malle, no sé, no me'n va fer pas venir ganes, la veritat...No sé qui fa de Vania al teatre, però tant Wallace Shawn com la resta dels actors, a la peli, per a mi estan insuperables.
      Miquel V

      Elimina
    4. De Vània, en Julio Manrique. Aquí, la resta de l'elenco.

      Elimina
  4. Bon dia.
    a l´Oncle Vània també un bon dia, el teatre penso que és per ser representat, però llegir-lo m´ha recordat la de vegades que he vist representada ONcle Vània, tot i així ganes de veure-la a L´Atlàntida. Ha inagurat el Temporada Alta i crítiques
    excel.lents pel director lituà i tots els actors.
    Gràcies per recordar la pel.lícula Vanya on 42nd Streeet, amb una Julianne Moore fantàstica, una de les meves actrius preferides.
    Els contes de Txékhov imprescindibles a qui agradin els contes, a punt per llegir Una història avorrida del mateix autor.

    I.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mira, fa tant que no vaig a taiatro, que encara que el muntatge fos un trunyo, valdria la pena.

      Elimina
    2. Sí, és veritat que la raó de ser d'un text teatral és que es representi. Ara, com a mal menor (o complement, potser) també està bé llegir-lo. Espero que el muntatge que veureu respongui a les bones crítiques que ha rebut. Precisament pel to aparentment normal en que s'expressen els personatges,Txèkhov crec que és més difícil d'interpretar del que sembla. Encara que siguin bons, trobo que encertar una manera de parlar, que no semblin els de les actrius i actors dels culebrots catalans, que fa l'efecte que imiten i falsegen, de tan "naturals" que volen ser, crec que costa molt. Per no dir, el ritme de l'"acció" que no s'estigui massa estona servint el te ni tampoc es vulgui fer a ritme de la mentalitat estressada dels nostres temps...Espero que no sigui el cas. Bona funció !
      Miquel V

      Elimina