dimarts, 17 d’octubre del 2023

l'escriptor i el personatge


«Si el punt de vista de l'autor coincideix exactament amb el d'un personatge, aleshores la història no és ficció. O bé és una memòria disfressada, o bé un sermó revestit de ficció.

No m'agrada la paraula distanciament. Si dic que hi ha d'haver un distanciament entre l'autor i el personatge sona com si aspirés a l'«objectivitat» que pregonen els científics ingenus i els minimalistes sofisticats. No és així. Estic del tot a favor de la subjectivitat, que és el privilegi inalienable de l'artista. Però hi ha d'haver una distància entre l'escriptor i el personatge.

El lector naïf no sol tenir en compte aquesta distància. Els lectors inexperts pensen que els escriptors escriuen només des de l'experiència. Creuen que l'escriptor creu el mateix que els personatges. Cal acostumar-se a la idea del narrador no fiable.»


Ursula K. Le Guin. «L'escriptor i el personatge». A: L'onada a la ment. Xerrades i assaigs sobre l'escriptura, la lectura i la imaginació. Traducció d'Elena Ordeig. Raig Verd, 2022. P. 287-288.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada