És un arbre, una gran sequoia de Wellington situada a la propietat de Rocafiguera (Sora). El nom Bella Antònia és una degeneració popular de Wellingtònia, el nom de l'espècie.L'arbre fa uns 30 metres d'alt i un perímetre d'entre 1 i 5 metres. Es troba a la finca Tortadès i és un dels 28 arbres monumentals d'Osona.Fins al 1988 va ser la sequoia més alta de Catalunya, però el 1990 li va caure un llamp i va perdre part de l'alçada. La van plantar el 1880.
Núria Miret. 1001 curiositats de Vic i Osona. L'Arca, 2013. P. 84.
La primavera de 1910 Antoni Gaudí va passar una temporada a Vic. Gaudí patia una anèmia cerebral i els metges li havien aconsellat repòs. Tenia tants de projectes engegats (tot el conjunt dels Güell i la Sagrada Família) que la salut de l'arquitecte se'n va ressentir.
Aprofitant que Gaudí era a Vic, la comissió responsable dels actes del centenari del naixement de Jaume Balmes el va visitar i li va demanar que hi col·laborés. Gaudí va suggerir construir una font davant la casa de Balmes, però, en visitar la plaça del Mercadal, li va semblar millor instal·lar-hi dos fanals monumentals a l'entrada principal de la plaça, allí on just s'acabava d'enderrocar la casa Rosconi.
S'hi instal·laren els fanals i van quedar molt bé, però no van durar gaire, concretament fins al 1924. Degradats, rovellats i sense que les autoritats es preocupessin de restaurar-los, un ple de l'Ajuntament va decidir enderrocar-los. Quina llàstima.
Ibídem. P. 124.
*
La comarca d’Osona amaga un imponent passat històric. Les seves fires i mercats són altament coneguts i, envoltada de paratges de gran bellesa, preserva un ric patrimoni cultural. En major o menor mesura, tothom coneix la seva personalitat, però més enllà dels seus trets característics, hi ha 1001 curiositats de càire històric que el gran públic desconeix. Quina llegenda s’explica del collet de l’Home Mort? I de la balma dels Encantats del Rupit? Qui va decorar els murs de la catedral de Vic? En aquest sentit, Vic, capital d’Osona, ha estat el nucli aglutinador de la història, la cultura i la vida d’aquesta comarca. El llibre descobreix arguments que defineixen la seva entitat humana, històrica i cultural.Pàgina a pàgina, el lector podrà accedir a curiositats històriques i fer un recorregut pel seu territori físic, la seva gent i les seves tradicions.
Quins fets tràgics van succeir al salt de la Pujolrassa? Com era la vida a les colònies industrials? En què va consistir el Pacte dels Vigatans? Osona, terra de bruixes i bandoles? Com es diuen els gegants i gegantons osonencs?
Cada bocí d’Osona té una història que explicar i és una invitació per descobrir indrets evocadors, esdeveniments que han conformat una terra, personatges que han bregat per la comarca o tradicions i costums que formen part de la manera més osonenca d’entendre el món.
1001 curiositats d’Osona-Vic, una proposta més per conèixer el millor del nostre país.Després de l’èxit notable de 1001 curiositats de Catalunya, Ediciones RobinBook ha iniciat una nova col·lecció de 1001 curiositats dedicades a les comarques de Catalunya que ens descobriran el millor del nostre país. Concretament, aquesta obra ens endinsarà en la bella i diversa comarca d’Osona i en la seva capital Vic, per saber més coses d’aquesta terra de passat imponent i futur esplendorós. [De la solapa].
*
- - -> Gaudí: la seva obra. Els fanals de la Plaça Mercadal a Vic i la seva demolició.
- - -> arquitectura, entre d'altres solucions. Un pecat de la Ciutat dels Sants.
Si en voleu saber més sobre el tema de la il·luminació de Plaça, hi ha un article molt interessant d'en Miquel S. Cañellas, «Fanals monumentals al mercadal de Vic : dos-cents anys de clarors i ombres», publicat a la Revista Vic, (juny 2001).
ResponEliminaNo m'agrada gaire haver d'esmenar la plana, però crec que la informació que proporciona sobre la Bella Antònia no és correcta. Barreja dues sequoies osonenques: La de Tortadès (a Vilanova de Sau) i la de Rocafiguera (a Sora).
ResponElimina