dijous, 1 d’octubre de 2015

tot és i no / serà / si jo no hi sóc


Biblioteca de Ràfols-Casamada escampada als Encants | Foto Joan Pinyol.

«Ahir vam saber per les xarxes socials que en una parada de la Fira del Llibre Antic i d’Ocasió, que se celebra aquests dies al Passeig de Gràcia, es venia la biblioteca de Francesc Garriga Barata. [...]
Garriga Barata tenia una bona col·lecció de llibres de poesia i ara els seus hereus han literalment baratat els seus llibres, molts d’ells dedicats per altres poetes col·legues. Fa unes setmanes des de Núvol Joan Pinyol va denunciar un cas més greu, la dispersió dels papers de Ràfols Casamada i Maria Girona en una parada dels Encants. En aquella ocasió el conseller Mascarell va arribar a demanar a Eugènia Serra, directora de la Biblioteca de Catalunya, que anés a rescatar els lots que s’havien posat a la venda, però hi va arribar un minut després que un col·leccionista particular es quedés amb el botí. Passada la primera histèria, que va tenir entretinguts els periodistes culturals el primer cap de setmana d’agost, la Conselleria va dictaminar que el valor d’aquells documents era residual i que per tant no se n’havia de pagar un preu excessiu.
El cas de Garriga Barata és diferent. Els seus llibres potser també s’han venut a pes o a preu de saldo, això no ho sabem, però com a mínim han entrat en el circuit dels bibliòfils i ara qui vulgui en pot comprar un a la Llibreria Casals, a la parada núm. 18 de la fira. Potser sí que s’hauria pogut demanar a la família el gest de donar aquest fons a una biblioteca pública, encara que fos en un poblet retirat, on ara podríem tenir els seus llibres junts, en una lleixa amb la seva signatura ben esculpida. Potser s’hauria convertit en un punt de pelegrinatge d’estudiosos i admiradors, o qui sap, potser l’ajuntament de torn s’hauria aprofitat del seu bon nom per batejar un premi literari local. Però com deia aquell poeta que va embogir: “Per què volem poetes en aquests temps de misèria?”...»

Bernat Puigtobella. Qui són els hereus de Francesc Garriga?. Núvol. 28|9|2015.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada