Un llibre és un mirall: si s’hi mira un ase
no es pot pas esperar que reflecteixi un apòstol.
C.G. Lichtenberg
«En un impuls eclèctic que recorre autors, tradicions i temes literaris molt diversos, aquest aplec d'estudis titulat El mirall dels llibres no només decortica obres essencials de la literatura contemporània sinó que, sobretot, reivindica una estètica i uns sentits literaris perdurables. Poeta, traductor, crític literari, corrector editorial, llibreter i immanentment lector, Xavier Lloveras ratifica en aquest llibre que l'anàlisi del llegat literari multiplica les potències quan va acompanyada de la saviesa i d'una escriptura virtuosa que exalça el mateix objecte que celebra.
Amb una atenció predominant per la literatura francesa contemporània; amb referències constants a obres de la literatura italiana i anglosaxona; amb radiografies d'obres d'autors de la literatura castellana actual (Eduardo Mendoza, Enrique Vila-Matas...); a través d'estudis minuciosos d'exponents de la literatura catalana contempo- rània (Riba, Blai Bonet, Gabriel Ferrater, Pla, Foix, Monzó, Rodoreda, Villalonga, Espriu...); i amb l'anàlisi de categories literàries de caràcter general (com ara el cànon literari o la relació entre cinema i literatura), aquest volum no pretén substituir la lectura de les obres originals per la lectura de la crítica literària. Al contrari: amb una armadura crítica, sempre rica i precisa, esperona el lector perquè acudeixi a les obres estudiades.
W.H. Auden va escriure: «El plaer no és en absolut un guia crític infal·lible, però és el menys fal·lible de tots». I un altre poeta, T.S. Eliot, va reivindicar el geni literari com a assimilació i transmutació de la tradició d'una literatura.
En un encreuament entre aquestes dues visions, a El mirall dels llibres es consigna una part de la biografia literària del poeta Xavier Lloveras. En aquest assaig, el sentit hedonista de la tria literària feta per l'autor cistal·litza en una aliança amb el domini tècnic i la inserció d'aquestes obres en el contínuum de la literatura universal.» [De la contracoberta].
Xavier Lloveras. El mirall dels llibres. Diputació de Girona, 2017.
. . . . . . . . . . . . . . . . .
Vegeu també:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada