dimarts, 18 d’abril del 2023

la bibliotecària més influent del món


JORDI NOPCA
Qui és Tracie D. Hall, la bibliotecària més influent del món?
Arallegim
15|4|2023


La revista 'Time' l'ha escollit entre les cent persones més influents del 2023

Cada any la revista Time escull un centenar de persones que considera les més influents del món. És habitual trobar-hi actors, escriptors, artistes, polítics i empresaris –enguany hi ha, entre altres, Neil Gaiman, Salman Rushdie, Drew Barrymore i Carles d'Anglaterra–, però l'excepció d'enguany és que l'equip de la revista ha inclòs en la selecció la bibliotecària Tracie D. Hall.

Quins són els mèrits que han permès que Hall figuri en la selecció? Tracie D. Hall és la primera afroamericana que dirigeix l'Associació de Biblioteques Americanes, creada el 1876 i que compta actualment amb gairebé 50.000 afiliats, i és una militant activa contra la censura en l'adquisició de fons dels equipaments públics.

Lluitar contra la censura

Ocupa el càrrec des del 2020, i prèviament ha treballat en biblioteques públiques com les de Queens, Seattle i Hartford. A la seva defensa del sector bibliotecari públic cal afegir-hi la lluita contra el ressorgiment de la censura, que ha provocat durant els últims anys nombrosos problemes en equipaments nord-americans, com ara el tancament de la biblioteca pública d'Iowa a causa d'un doble boicot d'alguns usuaris del centre per motius homòfobs.

"El que hem vist els darrers anys és com alguns col·lectius pretenen decidir sobre què poden llegir els altres, i això em sembla un problema. Si limitem el que podem trobar a les biblioteques també restringim els drets humans", deia Hall el 2022. Entre els llibres que la bibliotecària recordava que són qüestionats constantment hi ha "clàssics que formen part del cànon" com Matar un rossinyol de Harper Lee, Homes i ratolins de John Steinbeck i El vigilant en el camp de sègol de J.D. Salinger. "He passat molt de temps treballant amb adolescents i crec que cal poder oferir-los llibres com més variats millor perquè es qüestionin el que llegeixen –assegura Hall–. Llegir sobre temes controvertits com el racisme o la sexualitat t'ajuda a definir-te. I és molt millor enfrontar-t'hi per primera vegada en una novel·la que a la vida real".


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada