dilluns, 18 de setembre del 2023

la biblioteca de david carabén

 

LLUCIA RAMIS
David Carabén, saltar d’una lectura a una altra
La Vanguardia
10|7|2023

El nom del grup va sorgir del llom d’un llibre: Mishima, de John Nathan. David Carabén parlava per telèfon i, quan el va veure, el pronuncià en veu alta. O potser va inventar el record i ara ho explica així. Sigui com sigui, les novel·les de l’autor japonès formen part de la seva biblioteca, en unes Billy d’Ikea blanques (les que hi ha vora el televisor, recollides del carrer). Els balcons donen a una superilla acabada d’estrenar, en un pis modernista on ell i la Flora arribaren fa gairebé vint anys, poc abans de néixer el seu fill Guerau. Rere el sofà, uns pesos russos o gyries li han tret la lumbàlgia que té des dels vint-i-tres (d’aquí les cames de parèntesi, diu). S’hi aficionà durant el confinament. També s’aficionà als audiollibres. Des de llavors, els escolta sobretot quan surt a passejar amb la gossa Nit.

Carabén és curiós. I una newsletter, un article, el porten a uns altres. Va entrevistar el físic en sistemes complexos Ricard Solé, i del seu llibre n’han sortit tres més, “segueixo fils així”. Sempre en té deu al mateix temps, i oblida que en llegia un, el recupera després.

Entre 2007 i 2010 llegí molta història de les religions i els quatre genets de l’apocalipsi: Richard Dawkins, Sam Harris, Christopher Hitchens i Daniel Dennett. Havia perdut l’interès per la narrativa –“com tothom amb l’edat”–, fins que fa quatre mesos va trobar a YouTube una entrevista a Louis-Ferdinand Céline: “Som en una època en què et topes amb vídeos de gent a qui vas idolatrar d’adolescent i només havies vist en fotos”. Tornar a Viatge al fons de la nit i Mort a crèdit vint-i-cinc anys després “ha estat xulíssim i acollonant”. També ha llegit fa poc A repèl, de Huysmans, “traduït meravellosament per Martí i Pol, i que va inspirar l’alter ego de Gainsbourg, aquell dandi amb un gust exquisit una mica viciós”.

Ha rellegit les aventures de Sherlock Holmes “ mogollón ” de vegades. El seu avi tenia una col·lecció de llibres molt ben enquadernats i n’heretà el respecte per l’objecte. El seu germà gran, Armand, era bon lector (després seria traductor, d’ Els jocs de la fam, per exemple) i en David volia participar de les converses amb el pare, que li inculcaria el gust per la divulgació econòmica. Sa mare era més de novel·les. Va recuperant els clàssics moderns d’Edhasa, i en Guerau flipa amb Hesse (En Roc, ja ho veurem). Carabén té llibres de quan estudià Ciències Polítiques –l’últim any a França–, de música, cinema, la seva darrera obsessió ha estat David Milch. És fan de Vinyoli, Baudelaire, Auden.

Entén la biblioteca com “la manera en què te la vas ‘currant’”. Encara en conserva una part endreçada cronològicament, des de la Bíblia, l’Alcorà, la mitologia grega i l’edat mitjana fins als contemporanis. A sota hi ha llibres de cuina i un prestatge dedicat als centres comercials. Un altre està dedicat a allò cool, un tema de què parla a l’Elisava, on fa classe.

Si un llibre el marca, s’obliga a no acabar-lo perquè l’acompanyi molt de temps. Li va passar amb The fall of public man, de Richard Sennett, o amb El cierre de la mente moderna, d’Allan Bloom. Ja no n’és tan apassionat, però quan el seu mànager Gerardo Sanz li regalà El maestro Juan Martínez que estaba allí, comprà tots els de Chaves Nogales publicats a Libros del Asteroide.

Llegeix més en digital del que creia, i així roba uns minuts al metro o als bolos, de l’iPad, on hi ha el repertori de cançons. En paper, recupera les sensacions de quan era petit: la calma, que se t’obri la tarda i entrar en un estat de flow.

A les llibreries compra una anticipació de tot això, “compro temps”. Necessita dues hores com a mínim per posar-s’hi, i de vegades llegeix a la cuina, perquè passa aire creuat del celobert al passadís. Subratlla amb llapis de mina, dibuixa una estrella vora els passatges que li agraden. Durant una època feia fitxes. Encara copia fragments que revisa de tant en tant i l’inspiren.

Són disposicions de l’ànima diferents, diu. Amb un llibre físic, el temps passa més a poc a poc, hi entres més, t’hi concentres més. I quan tens tan a mà la digressió al digital, la lectura és més superficial perquè et perds en recerques i referències. No ho menysprea gens, al contrari, li sembla gloriós: “És una cosa que no teníem, no saltàvem d’un llibre a un altre amb la facilitat amb què ho fem ara”.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada