dijous, 5 d’octubre del 2023

el següent llibre que llegiràs


«D'entre totes les accions que conformen l'experiència lectora, no n'hi ha cap que et defineixi millor que el moment d'escollir el següent llibre que llegiràs. Ja durant l'últim tram de l'anterior, mentre estaves immers en un clímax absorbent, en una traca final que relliga tot el que fins llavors semblaven idees disperses, o descomptant pàgines amb l'única motivació d'acabar allò que havies començat, comences a pensar què vindrà després. T'interrogues a tu mateix, et preguntes si et ve de gust continuar pel camí que t'assenyala la lectura actual, o si necessites alguna cosa completament diferent. Pot ser un text que t'airegi o un text que et provoqui, un text que se t'emporti ben lluny, que et desllorigui el cervell, que et commogui, que et confongui, que t'obligui a buscar respostes o que t'enfonsi al pou de les pròpies misèries. Sigui com sigui, els impulsos que et guien d'una lectura a la següent responen a moviments interiors, de vegades transcendents i d'altres completament banals, però sempre relacionats amb les afinitats estètiques, emocionals o intel·lectuals de cada moment, de manera que si fas una llista amb tots els llibres que has llegit al llarg de la vida, el que es desvetllarà, com per art de màgia, serà un mapa secret de la teva personalitat.

És evident que hi ha mil i un factors que et poden influenciar a l'hora de triar un llibre, des de la promesa que s'amaga darrere el títol, a la melodia sovint enganyosa d'una contracoberta, des de la confiança en un segell editorial a la recomanació d'algú que sap de quin peu calces. També pot respondre a la voluntat d'adquirir algun tipus de coneixement programàtic, d'aprofundir en un tema, una època o una cultura concrets. Però en el gest d'agafar un llibre d'entre els centenars —potser milers— que l'envolten, i dir «Això és el que ara mateix estic buscant», hi intervé un gest mínim i, per tant, difícil de demarcar. És un impuls boirós, una intuïció que t'empeny a satisfer un desig que encara està per definir, però que ja batega ferm dins teu. Triar el següent llibre és acceptar la proposta d'una cita a cegues, amb l'esperança que la intuïció serà certa.»

 

Ramon Mas. Inventari d'afinitats. Tres derives per la literatura catalana del segle XX. Periscopi : Escola Bloom, 2023. P. 9-10.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada