dimecres, 22 de novembre del 2023

biblioteca de llavors



MONTSE LLORENS SALA
Servei pioner de préstec de llavors en una biblioteca de Barcelona
BETEVÉ
10|5|2022

 

Des de principis d’any, la Biblioteca Collserola – Josep Miracle ofereix un servei pioner a Barcelona: el préstec de llavors. Tal com es fa amb un llibre, l’usuari de la biblioteca ha de tornar les llavors després d’haver-les utilitzades, però en aquest cas no seran les mateixes, sinó les noves llavors que sortiran de les verdures que s’hagin plantat.

Guardar llavors i compartir-les s’ha fet tota la vida entre pagesos i horticultors, però ara la biblioteca de Vallvidrera ho posa a disposició de tots els veïns per preservar les espècies autòctones i també per apropar els veïns al món de la pagesia.

Objectiu: preservar les varietats autòctones

El tomàquet de Can Mandó o el del pepito de les Planes són algunes de les varietats locals que es poden aconseguir a la biblioteca de Vallvidrera. A més de les llavors i tota una secció de llibres dedicats a l’horticultura, l’equipament també ofereix formació i assessorament per als futurs horticultors: “Hem fet diversos tallers al voltant del tema de les llavors, per explicar com fer planter o guardar llavor, per exemple, i ajudar així els usuaris que s’estan iniciant en aquest món”, explica Núria Flò, directora de la Biblioteca Collserola – Josep Miracle.

La nova iniciativa del Bibliollavors ha tingut molt bona acollida i ja són una quarantena els usuaris de la biblioteca que s’han animat a participar-hi. Fins i tot, n’han guanyat de nous i alguns de fora de Vallvidrera, com ara de Molins de Rei o de Sant Cugat.



2 comentaris:

  1. Trobo que us fan fer coses ben estranyes, als bibliotecaris.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja ho pots ben dir! Tret de llegir, tot s'hi val, em sembla...

      Elimina