ROSANNA CARCELLER ESCUDERDues biblioteques catalanes, candidates a millor biblioteca pública del món del 2022Rac1
2|5|2023
Dues instal·lacions noves de Catalunya s’han presentat al Premi Biblioteca Pública de l’Any que atorga la Federació Internacional d’Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLAA)
A Catalunya tenim biblioteques realment envejables i les noves, les que es fan de nova construcció, segueixen una nova concepció d’aquestes instal·lacions, per convertir-se en referents culturals al territori. Ara la Biblioteca Pilarín Bayés de Vic i la Biblioteca Gabriel García Márquez de Barcelona opten al Premi a la Biblioteca Pública de l’Any que dona la Federació Internacional d’Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLAA).
A aquest guardó internacional s’hi presenten biblioteques d’arreu del món, i el premi valora que la infraestructura hagi sabut combinar una arquitectura funcional amb solucions informàtiques sostenibles i creatives, a més d’oferir un bon projecte social i cultural. A més, totes les instal·lacions que s’hi presenten han d’haver obert l’any en qüestió (2022), haver afegit una extensió significativa o estar ubicada en un edifici que no hagi estat utilitzat prèviament com a biblioteca.
La Pilarín Bayés, a Vic
En el cas de la Pilarín Bayés de Vic, “és d’inspiració nòrdica”, explica el seu director Ignasi Janer. “Tenim un espai de silenci i un espai de soroll, on per exemple, ara, està sonant el piano. Tenim un estudi de gravació musical per als grups amateurs que tenim aquí, i també una oficina d’atenció ciutadana municipal a dins de les nostres instal·lacions”.
La instal·lació segueix, com diu Janer, “el nou model de biblioteques que està implantant la Diputació de Barcelona”. Segons Janer, guanyar el premi és molt difícil perquè els països nòrdics i els Estats Units són referents mundials en biblioteques, i van molt avançats. “Ara bé, ser finalistes ja ens situa al mapa”.
La Gabriel García Márquez, a Barcelona
La biblioteca Gabriel García Márquez, oberta al maig al districte de Sant Martí, és la tercera més gran de la ciutat, amb 3.300 metres quadrats, amb una inversió d’11,3 milions d’euros, i està especialitzada en literatura llatinoamericana. A més, també hi ha el fons del caricaturista Francisco Ibáñez, pare de Mortadel·lo i Filemó i veí del barri.
Des de la seva obertura la Gabriel García Márquez s’ha convertit en una referència. Fa poques setmanes va guanyar el Premi Ciutat de Barcelona d'Arquitectura per a l’estudi SUMA. L'edifici, tot de fusta i amb espais molt acollidors, ha cridat l’atenció de barcelonins i turistes d’arreu del món. El sociòleg de la Universitat de Nova York Eric Klinenberg, per exemple, penjava la seva experiència a xarxes, impressionat. “És màgia. És real”, escrivia.
La cerimònia de lliurament del premi de l’IFLA es farà a Rotterdam a finals d’agost. La candidatura guanyadora rebrà un premi de 5.000 dòlars. Mentrestant, podem anar donant un cop d’ull a les vencedores d’edicions anteriors.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada