dilluns, 13 de novembre del 2023

un western controvertit


SERGI
L'home que es va enamorar de la lluna
Llibres, i punt!
13|6|2022


Fora-al-Cobert no és un nom gaire maco per un nano, però en aquest cas és molt descriptiu. En Cobert, a qui van posar el nom indi de Duivichi-un-Dua, viu al prostíbul de l'Ida Richilieu, la seva mare exerceix la professió més vella del món. Però després de perdre-la víctima de la crueltat d'en Billy Blizzard, l'Ida considera que ja és hora que en Cobert li agafi el relleu. Des de llavors, rebrà homes de manera discreta, allà fora al cobert. És encara un nen, però el seu procés d'aprenentatge, el seu camí vital, s'haurà d'accelerar. No té cap alternativa. Assistirem, esgarrifats, a aquest viatge iniciàtic del nostre protagonista, en el que el sexe desacomplexat tant amb homes com amb dones, les addiccions, la seva condició de mestís i la recerca de la seva identitat i de la seva història el marcaran i guiaran els seus passos. Es farà home vivint l'única vida que coneix. I tot i que li esperen molts patiments, molta misèria i molta pèrdua, també trobarà una família molt especial que ho serà tot per ell. 

Quart volum que ens porta aquest segell a mitges entre l'Altra Editorial i Males Herbes, i quart encert. Tenint en compte els precedents, no tenia cap dubte que acabaria llegint aquest western tan controvertit, però a més vaig tenir la sort de rebre un exemplar per gentilesa editorial, cosa que agraeixo moltíssim. Ens situem a Excellent, un poblet fictici d'Idaho, a les acaballes del segle XIX, per conèixer en Fora-al-Cobert, el nostre protagonista que ens narra la seva història en primera persona. És una història d'històries, de fet. Ell és un indi mestís que comença el relat encara molt petit, però per un ritual indi que es fa als nadons, ja se sap que és un bardaix, un home a qui li agraden els altres homes. De fet, és bisexual. La recerca de la seva identitat i l'exploració de la seva sexualitat tindran un paper fonamental en la història. Cal dir que el llibre és explícit amb el sexe, com també ho és amb la violència quan li cal, no escatima detalls. Per això és probable que incomodi o fins i tot disgusti a alguns lectors, però és un dels grans valors de l'obra. El viatge d'en Cobert serà iniciàtic, de descoberta i també espiritual. L'espiritualitat, el misticisme i el simbolisme són altres punts forts de la narració. La cultura índia, la intolerància de l'home blanc fomentada per la religió, els valors de la família i la lleialtat completen un ventall temàtic que converteixen aquest llibre en un aprenentatge, en un relat d'una riquesa sensorial molt notable. És una escriptura una mica exigent, no en excés, però cal una lectura atenta per no perdre's entre somnis, visions i canvis d'ubicació, i perquè de vegades avança situacions que encara no s'han esdevingut. Però és absorbent i et sap mantenir enganxat, té tanta força, tanta intensitat, que continues encara que et faci arrufar el nas de tant en tant.

No puc dir altra cosa, estic meravellat amb la tria editorial d'aquest segell. És cert que està dedicat a clàssics contemporanis incontestables, descatalogats en català o incomprensiblement mai traduïts abans i, per tant, són apostes que porten el segell de qualitat de sèrie. Però poso un 4 de 4 en el caseller de recompte, i ni que sigui que probabilitat, ho trobo molt meritori. Potser, i només potser, aquest 'L'home que es va enamorar de la lluna' seria el que menys m'ha agradat dels quatre, però en cap cas per demèrit seu, sinó perquè els altres tres em van deixar sense paraules. Si la literatura, la bona literatura, ha de remoure, t'ha de marcar i sortir-ne sent una altra persona, sens dubte aquest llibre és literatura amb totes les lletres. És bèstia, no ho negarem, perquè no estem acostumats a que ens parlin de sexe amb aquesta llibertat i sense embuts. Pot ser incòmode, pot esgarrifar, pot ser que algú no tingui estómac per entomar-lo. Però és una obra valenta i desacomplexada, crítica, reivindicativa i per més tòpic que soni, no deixa indiferent i difícilment es pot llegir res igual. En Cobert es busca a ell mateix, els seus orígens, la seva identitat. I potser qui l'acabarem trobant serem nosaltres mateixos, els lectors. Perquè no hi ha res com sentir-se part d'alguna cosa, això aporta tota la força necessària per tirar endavant. I al nostre protagonista n'hi caldrà molta, de força. Jo us convido a acompanyar-lo en el seu camí, a llegir amb ment oberta i a espolsar-vos prejudicis, tot i que en alguns casos ens haguem d'empassar situacions intolerables, són part del joc que ofereix. És una gran obra, diversa, completa, d'aquelles que deixa marca. Que us agradi més o menys ja serà qüestió de gustos.

 

3 comentaris:

  1. Mare de déu de la medalla miraculosa! M'acabo d'empassar les pàgines on Cobert es folla al seu pare, dispenseu, s'ha de dir així, que riu-te'n d'Èdips i d'Electres, saps, que una està feta a l'assumpte del desig envers el progenitor del sexe oposat, i ara això. I amb tots els pèls i totes les senyals, escolti, que estic enfitada de tant follar i tanta polla com he hagut de llegir en la primera part del llibre segon, la titulada Dellwood Barker. Jo no sé qui tria els llibres, la veritat.

    ResponElimina
  2. Moltes ganes de llegir-lo no m'has fet, francament.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs mira, és molt bèstia, però molt bona. Mooooolt.

      Elimina